header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De shire

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

De Shire bezit alle kwaliteiten van het ideale trekpaard en werd vroeger niet alleen veel gebruikt om het land te bewerken, maar ook deed ook dienst als brouwerspaard. Tegenwoordig is dit ras zeer populair op evenementen, waar de paarden geshowd worden.

De Shire is het beroemdste zware trekpaard uit Engeland. Deze nazaat van de Old Englisch Black (het grootste Engelse paardenras uit de middeleeuwen) wed vermoedelijk in de middeleeuwen gekruist met geimporteerde Friese paarden en vervolgens in de 16e en 17e eeuw  met Vlaamse paarden. Het gewicht van deze kolos licht rond de 1200 kilo.

Shires zijn gigantische koudbloeden. Het hoofd is enorm, breeed in het voorhoofd, met een ramsneus. Shires hebben alle uiterlijke kenmerken van een koudbloedpaard, alleen verder uitvergroot: de hals is relatief lang voor een koudbloed, de rug is kort en sterk, het kruis breed en gespierd. De volle staart is hoog ingeplant. De Shire dankt zijn stokmaat vooral aan zijn bijzonder lange, sterke benen met grote, gezonde voeten. Opvallend is het zware, zijdeachtige behang aan de onderbenen.

Herkomst
Engeland

Beweging
De Shire heeft een ruime stap en een stuwende draf.

Stokmaat
De stokmaat is tenminste 1,72 meter.

Kleur
Shires komen voor in de kleuren zwart, bruin en
schimmel. De zwarte en bruine paarden hebben
vaak grote witte aftekeningen.

Karakter
De Shire heeft -zoals een goed koudbloed betaamt-
een goedmoedig karakter en een rustig temperament.

 
   

footer zoogdieren

copyright WorldwideBase 2005-2009