header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Het Stinkdier -
Gestreepte skunk

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Het Stinkdier(ook wel skunk genoemd) is ťťn van de bekendste martersoorten. Met behulp van zijn klierafscheidingen kan hij een afschuwelijke stank verspreiden.

Stinkdieren hebben een lang, slank lichaam met een donkere grondkleur en lichte strepen. Hun staart is lang en dicht behaard. Ze leven in de steppengebieden van Amerika. Overdag slaapt het stinkdier meestal in een zelf gegraven hol of in rotsspleten of boomholten. 's Nachts is hij actief en gaat hij op zoek naar een prooi. Hij eet insecten, amfibieŽn, vogels en kleine knaagdieren.

Alleen wanneer men het stinkdier prikkelt of achtervolgt, gebruikt het zijn stinkende afscheiding als wapen. Dan tilt hij zijn staart op en spuit hij het vocht in een rechte lijn van zich af. Als het stinkdier bijvoorbeeld door een hond wordt aangevallen spuit hij de vloeistof direct op de hond, zodat deze loslaat. De geur blijft nog wekenlang in de vacht van de vijand hangen.

De vrouwtjes werpen na een draagtijd van 60-75 dagen twee tot vijf (heel zelden acht) jongen, die in verborgen holen, die bekleed zijn met planten, worden geboren. Verschillende soorten zijn de gestreepte skunk in Noord-Amerika en de gevlekte skunk in het westen van de VS.  

De gestreepte skunk

De gestreepte skunk is de meest voorkomende van dertien soorten stinkdieren die overal in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika voorkomen. Ze zijn voornamelijk bekend om hun vermogen om een stinkende vloeistof te sproeien wanneer ze worden bedreigd. Jonge stinkdieren kunnen al een maand na de geboorte sproeien. Hoewel skunks in staat zijn hun slachtoffer over een afstand van 4 tot 7 m te besproeien, zijn ze het meest effectief op een afstand van 1 tot 2 meter.

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009