header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Sneeuwpanter / -luipaard

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

De sneeuwpanter, behorend tot de familie der katten, komt voor in Midden-AziŽ tot in SiberiŽ. Daar leeft hij op hoogten van 3.000 tot 5.000 meter.

Met zijn totale lengte van 2,40 meter (inclusief een staart van 90 cm) is hij maar iets kleiner dan het luipaard. De vacht heeft een witachtig-grijze kleur, op de rug is hij donkerder dan aan de onderkant. Met zijn dichte, zachte vacht is hij aangepast aan een leven op de rotsen in de kou en in de sneeuw.

Sneeuwpanters leven meestal alleen in een groot territorium. Daar jagen ze op steenbokken, wilde schapen en wilde zwijnen, maar ook op vogels die op de grond leven, zoals fazanten of hoenders . Als ze in de winter volledig uitgehongerd zijn, kan het gebeuren dat ze zelfs een rund aanvallen. Ze jagen vooral 's ochtends vroeg en in de schemering.
De sneeuwpantervrouwtjes brengen na een draagtijd van ongeveer 100 dagen 2-3 jongen ter wereld, soms worden er zelfs vijf jongen geboren. Deze kunnen al na twee maanden mee op jacht gaan.

Men vindt de sneeuwpanter 's zomers op bergweiden die worden omgeven door gletsjers en sneeuw. 's Winters trekt hij samen met zijn prooidieren naar de lagergelegen bossen.

Omdat hij zich bij zijn rooftochten in de nabijheid van mensen waagt en vanwege zijn waardevolle pels wordt er voortdurend jacht op de sneeuwpanter gemaakt.

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009