header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Olifanten soorten

 

 Zoogdierenpagina klik hier >>>

 
Drie soorten.
Er zijn Afrikaanse en Aziatische olifanten. De Afrikaanse groep bestaat uit twee soorten, terwijl er maar één soort Aziatische olifanten zijn. Er zijn dus drie olifantsoorten.
De Afrikaanse savanneolifant (Latijnse naam: LOXODONTA AFRICANA) met de woestijnolifant uit Namibië als ondersoort.
De Afrikaanse bosolifant (Latijnse naam: LOXODONTA CYCLOTIS)
De Aziatische olifant (Latijnse naam: ELEPHAS MAXIMUS), ook wel ten onrechte Indische olifant genoemd.
De Indische olifant is een ondersoort. De andere ondersoorten zijn de Sri Lankaanse olifant en de Sumatraanse olifant. Wat heel wat minder mensen weten, is dat het eigenlijk echt drie verschillende diersoorten zijn. Ze verschillen meer dan een paard en een ezel, of dan een tijger en een leeuw, want dat zijn ondersoorten van dezelfde diersoort. Dat de Afrikaanse olifanten in twee echt verschillende soorten uiteenvallen, werd bewezen in 2001 door vooraanstaande Amerikaanse onderzoekers. De olifantsoorten behoren wel tot dezelfde familie, die we de OLIFANTACHTIGEN noemen, of met een geleerd woord ELEPHANTIDAE, maar eigenlijk zijn het drie diersoorten. We kunnen dat zien aan hen Latijnse naam, want die is verschillend. Algemeen kan je onthouden dat de Afrikaanse olifantsoorten de grootste zijn, maar er zijn nog verschillen.
De Afrikaanse olifant heeft grotere oren: ze bedekken ook zijn schouders, dat is niet het geval bij de Aziatische.
De rug van de Afrikaanse olifant is eerder hol: de rug zakt een beetje door, terwijl de rug van de Aziatische olifant bol is: het hoogste punt ligt boven op het hoofd.
Het voorhoofd van de Aziatische olifant heeft twee bulten, dat van de Afrikaanse welft gelijkmatig.
Aan het topje van zijn slurf heeft de Aziatische olifant een vinger, de Afrikaanse heeft er twee.
Vooraan heeft de Afrikaanse olifant vier of vijf tenen en achteraan heeft hij er drie tot 5, de Aziatische heeft er vooraan vijf en achteraan vier of vijf.
De huid van de Afrikaanse olifant is losser en gerimpelder.
Bij de Aziatische olifant hebben alleen de bullen slagtanden en dan nog niet allemaal, bij de Afrikaanse olifant hebben bullen en vrouwtjes slagtanden.
De verschillen tussen de twee soorten Afrikaanse olifanten zijn minder bekend. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat de bosolifant een schuchter dier is, dat verblijft in de bosgebieden rond de evenaar in West- en Centraal-Afrika, voornamelijk in de wouden van Congo, Kameroen en de Centraal-Afrikaanse Republiek. De savanne- of steppeolifanten leven in veel opener gebieden voornamelijk in Oost- en Zuidelijk-Afrika. Een bosolifant is doorgaans iets kleiner dan de savanneolifant, een volwassen bosolifant is 2 à 3 meter hoog en weegt tussen de 2 en de 4,5 ton, terwijl de savanneolifant tussen de 3 en 4 meter hoog is en tussen 4 en 7 ton kan wegen.
De huid van de bosolifant is doorgaans iets donkerder. De vorm van de schedel is ook anders. De belangrijkste verschillen zitten echter in de slagtanden en in de oren. De slagtanden van de savanneolifant staan eerder naar voor gebogen, ze zijn dikker en het ivoor is wit, terwijl die van de bosolifant rechter zijn en naar beneden wijzen, het ivoor is rozig-lichtbruin van kleur. De bosolifant heeft iets kleinere oren (ze steken niet onder de nek uit zoals bij de savanneolifant) en ze zijn ronder, terwijl die van de savanneolifant driehoekiger van vorm zijn. De vorm van de oren is terug te vinden in de naam cyclotis, want 'rond oor' betekent.
Al deze kenmerken zorgen ervoor dat het vrij gemakkelijk is beide soorten van elkaar te onderscheiden. De verschillen tussen de drie ondersoorten van de Aziatische olifanten zijn kleiner. Een olifant uit Sri Lanka is groter en krijgt sneller de wit-roze verkleuring op hoofd en slurf, terwijl dat bij de Sumatraanse olifant nauwelijks voorkomt.
 

Olifanteninformatie
De olifant is een bijzonder dier. Zit jij in een van de laatste groepen van de basisschool? Dan vind je hier meer informatie over hoe en waar olifanten leven. Hiermee kan je een mooi werkstuk maken of een spreekbeurt houden.

3 Soorten olifanten.
Andere slurfdieren en de    mammoet.
De Slurf.
De slagtanden.
Huid, oren, poten en beenderen.
Eten en drinken.
Kuddes.
Voortplanting en zorg voor de jongen.
Verstand, geheugen en gevoelens.
Taal.
Levensduur en ziektes.
Waar leven er nog olifanten en hoeveel.
Het vangen en temmen van de werkolifanten
Circussen en dierentuinen.
Problemen.
Oplossing.
De olifant in de godsdienst, de kunst en als symbool.

 

 
   

Footer worldwidebase