header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De alpensteenbok

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

De familie van de geiten behoren verschillende soorten van holhoornigen. Er bestaan verschillende soorten en ze hebben een gemiddelde grootte. Het zijn in de meeste gevallen krachtige dieren met een korte hals. De horens zijn op verschillende manieren gedraaid en dikwijls in lagen gevormd.

Tot de echte geiten behoren de steenbokken zoals bijvoorbeeld de Alpensteenbok. Deze leeft vooral in de Alpen van Zwitserland en ItaliŽ op hoogten van wel 3000 meter. Alleen in zeer koude winters daalt hij af naar lager gelegen gebieden.

De huid van de steenbok is grijsbruin. Alle mannelijke dieren hebben een kleine sik onder de kin. Oudere dieren hebben dikwijls lange manen in de nek. De lange, naar achteren gebogen horens van de mannetjes zijn bijzonder opvallend. Bij de vrouwtjes zijn ze korter. In de paartijd, tijdens de winter, zijn de geiten en de bokken bij elkaar. Gedurende de rest van de tijd vormen de mannetjes met de wat oudere jonge dieren een eigen groep. Hier vinden regelmatig gevechten om de macht plaats.

's Zomers begeven de dieren zich naar de weiden die hoog in de Alpen liggen. Daar eten ze sappige kruiden en grassen. In deze tijd worden, na een draagtijd van een half jaar, ook de jongen geboren. In de Alpen was de steenbok aan het begin van de vorige eeuw bijna uitgestorven. De dieren werden intensief bejaagd omdat aan de haarballen in hun pens (bezoarstenen) een geneeskrachtige werking werd toegekend.

De vrouwelijke steenbok weegt ongeveer 55 kg, het mannetje wordt twee keer zo zwaar. Steenbokken zijn veel groter en zwaarder dan gemzen en moeflons, die in dezelfde streken voorkomen. De mannetjes onderscheiden zich bovendien door de A zeer lange hoorns, krom naar achteren groeiend: er worden wel lengtes van meer dan 1 meter beschreven. De vrouwtjes hebben ook hoorns, maar deze worden niet groot. De hoorngroei begint op een leeftijd van 3 tot 6 maanden.
 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009