header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De steenmarter

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

De steenmarter is een roofdier, dat in grote delen van Europa en AziŽ voorkomt. Daar leeft hij aan bosranden maar ook in steden en dorpen.

In tegenstelling tot de boommarter heeft de steenmarter een witte, in tweeŽn gedeelde keelvlek. Hierdoor kun je de twee soorten goed onderscheiden. Het dier wordt ongeveer 40 tot 60 cm lang (de staart is 25-30 cm lang) en heeft een bruine tot zwartbruine vacht. De kop is klein en langgerekt, de staart is vol.

Steenmarters voeden zich met vogels, reptielen, amfibieŽn, muizen en spitsmuizen. Ze gaan vooral in de schemering en ís nachts op jacht. In de herfst eten ze ook noten en bessen.

Een steenmartervrouwtje werpt na een draagtijd van ongeveer 9 maanden maximaal zeven jongen. Deze zijn na vier maanden zelfstandig.
 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009