header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De Tarpan

 

Paarden pagina - klik hier

 
Er bestaat geen twijfel over dat de tarpan in zijn oorspronkelijke, zuivere vorm aan het eind van de 18de eeuw vrijwel was uitgestorven als gevolg van de intensieve jacht, hoewel er veel tarpans met gemengd bloed voorkwamen.
Deze waren het resultaat van het kruisen van wilde hengsten met gedomesticeerde merries. Deze merries waren wel nauw verwant aan de wilde exemplaren. De enige afbeelding van een zuivere tarpan is een tekening van een éénjarig merrieveulen van de hand van de kunstenaar Borisov (zie tekening hiernaast). Deze werd in 1841 gepubliceerd en vormde de basis voor latere illustraties.

Moderne Tarpan
De moderne, teruggefokte tarpan is ontstaan uit zorgvuldig gekozen Konik- en Huzulemateriaal, waardoor hij lijkt op de originele, wilde tarpan. De meeste exemplaren hebben een schofthoogte van ongeveer 1,30 meter en zijn wildkleur zwart of wildkleur bruin met een duidelijke aalstreep en zebrastrepen op de benen, die zich soms voortzetten in strepen op het lichaam.
In de winter wordt de vacht, die net als bij herten draderig is, wit, een eigenschap van veel wilde dieren. De tarpan is een volmaakt voorbeeld van primitieve kracht. Hij is extreem robuust en onafhankelijk, bijna trots, met een kracht die in geen verhouding tot zijn afmetingen staat, en hij heeft een ongelofelijk uithoudingsvermogen.
 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009