header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Tasmaanse buideldas

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 
Perameles grunnii

De Tasmaanse buideldas leeft op TasmaniŽ en in Zuid-AustraliŽ. Hij leeft er in de savannen en graslanden. Op het Australische vasteland zijn de populaties sterk afgenomen. Waarschijnlijk is hij in TasmaniŽ nog algemeen vanwege de afwewzigheid van de vos.

De Tasmaanse buideldas is 's nachts actief. Overdag slaapt hij in een nest van gras. Hij jaagt in een territorium. Hij eet wormen, insecten en hun larven en bessen. Hij heeft scherpe klauwen om naar zijn prooi te graven. Hij hoeft nooit te drinken omdat hij al genoeg vocht uit zijn voedsel haalt.

De paartijd is vooral in de winter, lente, en in het begin van de zomer. Mannetjes zijn in deze tijd agressief tegen elkaar. Na een draagtijd van 11 dagen, een van kortste van alle zoogdieren, krijgt het vrouwtje 1 tot 5 jongen. De jongen die in de lente geboren worden zijn meestal wat groter. Ze heeft acht tepels. Vrouwtjes zijn na 3Ĺ maand geslachtsrijp en mannetjes na 5 maanden.

In Victoria zijn ze 27,0 tot 35,0 cm lang, hun staart is 7,0 tot 11,0 cm lang en ze wegen 500 tot 1100 gram. Tasmaanse buideldassen die op TasmaniŽ leven zijn ook 27,0 tot 35,0 cm lang, hun staart is 7,0 tot 9,5 cm lang en ze wegen 500 1450 gram. Mannetjes zijn groter dan vrouwtjes.
 

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009