header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Tennessee Walking Horse

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

De Tennessee Walking Horse is een warmbloed afkomstig uit de zuidelijke staten van de Verenigde Staten. Het ras behoort tot de aparte Amerikaanse groep van "gaited" paarden, een benaming die is afgeleid van hun unieke gang. Evenals de Missouri Foxtrotting Horse en de Saddlebred stamt de Tennessee Walker af van vroege Spaanse paarden. Het ras werd in het Tennessee van de negentiende eeuw gefokt als een praktisch rijpaard, met een goede zit voor de eigenaar die daardoor urenlang toch comfortabel op de plantages de oogst kon inspecteren.

Het basismateriaal voor het fokken van de Tennessee Walking Horse bestond uit de klassieke Narragansett Pacer van Rhode Island en Canadese telgangers. Hieraan werd bloed van Volbloeden, Morgans, Saddlebreds en Standardbreds toegevoegd. Stamvader van het ras was de Standardbred Black Allan, die afkomstig was uit een draversfamilie (geen telgangers) die was opgefokt vanuit een Morgan merrie. Black Allan was minder geschikt als tuigpaard. Zijn succes ontleende hij aan zijn opvallende "walking pace", een typerende gang die zijn nageslacht veel roem bracht. De in 1935 opgerichte fokvereniging van de Tennessee Walker prijst het ras aan onder het motto "wie er vandaag op rijdt, koopt er morgen een". De Tennessee Walking Horse wordt door zijn lenige en elegante verschijning veel gebruikt als showpaard. Hij is ook uitermate geschikt als rij- en tuigpaard.

De Tennessee Walking Horse heeft een recht profiel en een normaal hoofd, dat niet zo hoog wordt gedragen als dat van de Saddlebred. De hals is vrij zwaar en gebogen, de schouders schuin en de lendenen krachtig gebouwd. Het beendergestel is vrij grof. De diepe korte romp doet vierkant aan, waardoor het paard ook minder elegant oogt dan de Saddlebred. De stokmaat loopt uiteen van 1,48 tot 1,70 m. De staart laat men opvallend lang doorgroeien en wordt vaak dankzij een operatieve ingreep (insnijden) hoog gedragen. De Walker bezit veel kracht in de achterhand. Tijdens de gangen worden de krachtige, maar niet altijd helemaal correct gevormde, benen goed onder het lichaam geplaatst. In feite heeft het een onopvallend uiterlijk en wordt het dier vooral gewaardeerd vanwege zijn zachte karakter en zijn unieke gangen.

Voor deze gangen is het hoefbeslag heel belangrijk. De ver doorgegroeide hoeven worden met ijzers beslagen die een opwaartse invloed op de gang hebben. Dit leidt niet tot peesontstekingen, hoewel de hoeven wel wat onnatuurlijk aandoen. Vooral de verlengde ijzers op de achterhoeven dragen bij tot de zwevende gang. Wel draagt het paard bij shows vaak springschoenen.

De Tennessee Walker komt voor in de kleuren bruin, vos, zwart en schimmel en is altijd effen en stekelharig, De Tennessee Walking Horse is een alert en intelligent paard met een goedgehumeurd, vriendelijk, zachtaardig, betrouwbaar en volgzaam karakter. Het paard is zeer geschikt voor beginnende of onzekere ruiters. Dit maakt hem –samen met de comfortabele zit– tot een geliefd gezinspaard. De Tennessee Walker staat bekend om zijn ritmische actie en de drie bijzondere gangen die hij als geen ander beheerst. De vloeiende, vlakke en langzame vierdelige stap, zijn meest unieke 'running walk' (een snelle vierdelige stap) en de verheven, gelijkmatige en wiegende galop, die voor de ruiter aanvoelt als de zit van een schommelstoel. Zijn gangen zijn ongebruikelijk, zeer vlak en comfortabel.

Het Walking Horse ontstond in de staat Tennessee in het midden van de 19de eeuw, toen de eerste kolonisten zich in het gebied vestigden. Zijn ontwikkeling kwam voor uit de behoeften van de plantage-economie en de levensstijl van de maatschappij die deze omgeving had geschapen. Het fokken van dit ras vindt nog voornamelijk in Tennessee plaats.

De achterbenen zijn krachtig en het paard brengt ze, als hij wordt gereden, goed onder zijn lichaam in een ruime, glijdende beweging. Het hoofd is nogal groot, gewoon en onopvallend. In beweging knikt het op de maat van de beweging. De benen zijn droog en hard. Men laat de hoeven gewooonlijk lang doorgroeien en beslaat ze met ijzers die de hoge knie-actie bevorderen.

De Tennessee Walking Horse Breeders' Association zetelt in Lewisburg en de jaarlijkse show wordt in Shelbyville gehouden.

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009