header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De Tersk

 

Paarden pagina - klik hier

 
De Tersk ontstond tussen 1921 en 1950 in de stoeterijen van Tersk en Stavropol, in het noorden van de Kaukasus, toen het Sovjet-ministerie van landbouw de paardenpopulatie wilde herstellen. Het nieuwe ras moest de Strelets Arabier vervangen die in de vroege jaren twintig vrijwel was verdwenen. Slechts twee hengsten, beide schimmels met een zilveren glans, en een paar merries waren overgebleven. Deze paarden stuurde men in 1925 naar Tersk en gebruikte men als basismateriaal voor het nieuwe ras. Het was geen poging om de Strelets te conserveren, want men vreesde dat de overgebleven exemplaren teveel waren ingeteeld.
Drie zuivere Arabische hengsten en een aantal merries werden erbij betrokken. Het fokken van de Tersk was een groot succes, en met recht : het ras is zo mogelijk nog mooier  dan zijn voorganger de Strelets en wordt zeer gewaardeerd. Tersks hebben een uitgesproken Arabisch uiterlijk en worden gekenmerkt door zeer lichtvoetige, elegante gangen. Ze zijn geschikt voor dressuur door hun regelmatige bewegingen en zijn uitstekende springpaarden en moedige terreinpaarden.

Hoofd
Het fraaie hoofd lijkt op dat van een Arabier. In het expressieve gezicht weerspiegelt zich de intelligentie en de vriendelijkheid van de Tersk.

Lichaam
De rug is kort, de romp compact en de ribben goed gebogen. Bijna alle Tersks zijn schimmels, vaak met een zilverachtige glans.

Benen
De benen zijn droog en volgens de rasbeschrijving is de pijpomvang 19,4 cm. De hoeven zijn mooi rond.

 
   

footer zoogdieren

copyright WorldwideBase 2005-2009