header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De veelvraat

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

De veelvraat uit de familie der marterachtigen komt in alle noordelijk gelegen landen rondom de noordpool voor. Hij staat bekend als een bijzonder aggressief en wild roofdier.

De vacht van een veelvraat is langharig en dicht. De vacht is zwart-bruin van kleur. Het dier heeft lichte strepen aan de zijkant van het lichaam, op de kop en aan de bovenzijde van de staart. Met zijn lichaamslengte van 70 tot 100 cm en zijn zware lichaamsbouw is de veelvraat in staat dieren te doden die veel groter zijn dan hij. Hij eet knaagdieren en vogels, maar hij schrikt er ook niet voor terug een eland of een ree aan te vallen. Hij vangt ze door zich vanuit een boom of vanaf een rots op hen te storten. Het komt ook voor dat hij de buit van wolven weg rooft terwijl ze ermee aan het eten zijn. Hij jaagt de wolven dan gewoon weg. Door de stank, die hij met zijn geurklieren verspreidt, lukt hem dat ook nog.

Veelvraten leven in een groot territorium. In een territorium wonen een mannetje en twee of drie vrouwtjes.
Een veelvraatvrouwtje brengt in het voorjaar, na een draagtijd van zeven tot negen maanden, twee tot drie jongen in een hol ter wereld.
De jongen, die eerst een lichte vacht hebben, worden ongeveer acht weken gezoogd. Ze blijven twee jaar bij hun moeder, daarna moeten ze hun eigen territorium zoeken.
 

 
   

footer zoogdieren

copyright WorldwideBase 2005-2009