header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De vliegende eekhoorn

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 
De vliegende eekhoorn behoort tot de knaagdieren. Hij komt voor in AziŽ, Noord-Amerika, ScandinaviŽ en SiberiŽ.Deze diertjes zijn naaste verwanten van onze eekhoorn. Ze worden 25 cm lang (met staart) en wegen ongeveer 800 gram.

Het bijzondere aan vliegende eekhoorns is de vlieghuid, die bij het zweven tussen de voor- en de achterpoten wordt gespannen. Daarmee kan de vliegende eekhoorn van een hoogte van 30-50 meter naar beneden springen en na een glijvlucht op een geschikte plaats landen. Zijn pluimstaart dient als roer. Na de landing wordt de vlieghuid weer in elkaar gevouwen. Daarbij lijkt het alsof het dier in een dikke pels gehuld is.

Het voedsel van de vliegende eekhoorn bestaat uit bessen, paddestoelen en eikels, maar ook uit insecten. De eekhoorn legt altijd een voedselvoorraad in een boomholte aan.Daar, of tussen de takken, bouwt de vliegende eekhoorn een nest van kleine takjes. Hij bekleedt het nest met bladeren en gras. De 1 a 3 jongen zijn eerst naakt en roze en kunnen niet zien. Na ongeveer 10 dagen gaan de ogen open en beginnen de haren te groeien. De jongen worden dan ook langzamerhand wat ondernemender. De moeder Ēleertď de jongen vliegen door ze uit het nest te duwen. Hierdoor leren ook zij zweefvliegen.

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009