header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De walrus

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

De walrus is een eigenaardig dier. Hij leeft in de koude wateren van de noordpool. Walrusstieren bereiken een lengte van 3,75 meter en een gewicht van 1500 kilo. De vrouwtjes zijn iets kleiner. Deze plompe, enorme dieren hebben opvallende, naar beneden gerichte slagtanden. Deze hebben zich uit de bovenste hoektanden ontwikkeld. De vrouwtjes hebben ook slagtanden maar deze zijn veel korter en smaller. Walrussen leven niet als andere robbensoorten van vissen, zij voeden zich met mosselen. Deze sporen ze met hun hypergevoelige borstelige snor op een diepte van 100 meter op. Daarbij doorploegen ze de zeebodem met hun slagtanden. Daarnaast eten ze ook kreeften, zeesterren en slakken.

Walrussen kan men in grote kudden aantreffen. Tegen de tijd van de paring komen ze allemaal naar de traditionele paarplaatsen. Wanneer een vrouwtje wordt bevrucht, treedt er een vertraagde innesteling op. Dit betekent dat het eitje zich pas 4-5 maanden later in de baarmoeder nestelt. Na een draagtijd van 11 maanden wordt er een jong geboren, heel soms zelfs twee. De moeder krijgt dus om de twee jaar een jong, dat ze dan twee jaar lang zoogt.

Voor de eskimo's vormen walrussen een belangrijke prooi. Een walrus levert een enorme hoeveelheid vlees op en honderden kilo’s vet. Dit vet wordt als voedsel en brandstof gebruikt. De huid kan worden gebruikt om boten mee te bespannen. Van de ivoren slagtanden kunnen werktuigen en harpoenpunten worden gemaakt. Ook kunnen er kleine figuurtjes van worden gemaakt, die veel geld opbrengen als ze aan toeristen worden verkocht.

Omdat er meer walrussen worden gedood dan is toegestaan, dreigen ze uit te sterven.
 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009