header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Westelijke buidelmarter

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 
Dasyurus geoffroii

westelijke buidelmarterDe westelijke buidelmarter had een zeer groot verspreidinsgebied: hij leeft in bijna heel AustraliŽ, behalve in het uiterste noorden en oosten van AustraliŽ, en niet op TasmaniŽ. Hij leefde er in de woestijnen, savannen en bossen. Nu leeft hij alleen nog in bossen van Zuidwest-AustraliŽ. De grote afname van westelijke buidelmarters wordt veroorzaakt doordat ze overgereden worden, de mens op ze jaagt en door vallen die voor vossen en konijnen bedoeld zijn. Er zijn nog ongeveer 6000 westelijke buidelmarters.

De westelijke buidelmarter is vooral 's nachts actief, maar soms ook overdag. Hij gaat dan op zoek naar kikkers, insecten, reptielen, vogels en zoogdieren tot de groote van een konijn. Soms klimt hij in bomen om zijn prooi te vangen of om andere roofdieren te ontvluchten. Hij heeft een territorium van 55 tot 400 hectare. Territoria van vrouwtjes overlappen elkaar soms. 

De jongen worden van mei tot oktober geboren, maar vooral in juni en juli. Er worden tot 6 jongen geboren. Na 16 weken beginnen de jongen vlees te eten. In gevangenschap kunnen ze 5 jaar oud worden, maar wilde dieren worden niet ouder dan 3 jaar. 

Het mannetje is 31 tot 40 cm lang, zijn staart is 25 tot 35 cm lang en hij weegt 710 tot 2185 gram. Het vrouwtje is 26 tot 36 cm lang, haar staart is 21 tot 31 cm lang en ze weegt 615 tot 1130 gram.
 

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009