header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De wolf - Canis Lupus

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Wolven zijn zoogdieren, die vooral te vinden zijn in de toendra, steppe, open bebost terrein en in bossen. Ze zijn verspreid van Oost-Europa tot in India, Rusland, Canada, sommige streken in de VS en zelfs in Mexico. Ook zijn er enkele geïsoleerde populaties in Spanje en Italië.
Deze krachtige carnivoren verschillen sterk van vachtskleur: variërend van bijna wit (poolgebieden) tot geelachtig-bruin of zelfs zwart in de meer zuiderlijke streken. Ze kunnen trouwens beschouwd worden als één van de voorouders van de huishond. 


Voortplanting

Wolven kennen een blijvende paarbinding. Drie weken voor de geboorte begint de moeder fanatiek te graven: ze bouwt speciaal een hol onder de grond. Meestal kiest ze een locatie waar ze meteen een stevig dak heeft. Dit kan een boomwortel zijn, een stronk of gewoon een grote steen. Eerst graaft ze een toegangstunnel van een meter. Deze wordt gaandeweg smaller, is zo'n drie meter lang en leidt tot het eigenlijke nest, waar ze dan haar jongen zal baren. 
Een wolvin moet trouwens veel drinken wanneer haar jongen zogen. Daarom is een wolvennest meestal niet zo ver van een rivier verwijderd. 

Welpen worden in het voorjaar geboren. Na een draagtijd van zo'n 63 dagen werpt de wolvin vier tot zeven jongen, die dan nog blind en kaal zijn. Wanneer ze drie weken oud zijn, verlaten ze reeds een eerste maal het nest. Andere wolven drommen snel om hen heen zodat ze kennis kunnen maken: ze zijn dan heel vriendelijk, soms zelfs te, waardoor beide ouders een extra oogje in het zeil moeten houden.
Naarmate de welpen groeien, komen verschillende wolven hen bevoorraden met voedsel. Anderen zorgen dan weer dat ze proper blijven en weer andere wolven spelen met ze.
Vijf maanden later mogen ze eindelijk met de oudere wolven mee.

De jacht

De jacht staat centraal in het wolvenbestaan. Tijdens de zomer jagen de wolven ieder voor zich op kleine dieren. In de winter echter moeten zij hun krachten bundelen en in teamverband gaan jagen op de kleine prooidieren, die zich ondergronds schuilhouden. Tijdens de jacht zal een troep wolven worden aangevoerd door de leider, de meest dominante wolf. Hij maakt zijn rang duidelijk door zijn staart hoger te houden dan de andere. En zo vatten ze de jacht aan, op zoek naar een prooi. Een zware jacht kan zich over 35km uitstrekken.

Wolven hebben een enorm goede reukzin, en kunnen hun prooi reeds van op 3 km afstand ruiken, als ze tegen de wind in lopen. Dit levert merkwaardige taferelen op: wanneer ze hun prooi ruiken, dan stoppen alle wolven, draaien hun kop in de richting van de geur, kijken voor zich uit en spitsen hun oren. Dan volgt een typisch wolven-ritueel, vergelijkbaar met rugbyspelers. Ze dringen zich op elkaar, neus tegen neus, met een opgewonden, kwispelende staart. Ze wachten enkele seconden, om dan de opmars te maken richting prooi. Niets gebeurt echter overhaast: men probeert zo dicht mogelijk bij de prooi te komen. Men schiet pas in aktie als de 'maaltijd' probeert te vluchten.

Het voedsel van de wolf varieert van herten, kariboes tot zelfs wilde paarden. Daarnaast vangen ze ook kleinere dieren, zoals muizen en konijnen. Een wolf kan zo'n 10 kilogram vlees eten. Wat ze niet opkrijgen, begraven ze voor later onder aarde of sneeuw.
De wolf, behoort tot de familie van de hondachtigen, het is de bekendste wilde hond. Vroeger kwamen er verschillende soorten in grote delen van Europa, Azië en Noord-Amerika voor. Tegenwoordig is hij in vele gebieden uitgeroeid.De wolf is een gespierd en krachtig dier. De kleur van zijn vacht is afhankelijk van zijn woonomgeving, ze is grijsbruin, roodachtig bruin of zwart. In de poolgebieden is de vacht bijna wit.Grotere soorten kunnen een lengte van 1,40 meter bereiken en een gewicht van 75 kilo, kleinere soorten wegen slechts 15 kilo. De vrouwtjes zijn meestal kleiner en lichter dan de mannetjes.

Het voedsel van de wolven bestaat uit hazen , vogels en knaagdieren. 's Winters vallen wolven zelfs elanden, herten en rendieren aan. Ze achtervolgen hen over een grote afstand tot ze hen uiteindelijk met hun sterke scheurkiezen kunnen pakken. Tussen februari en april paren de sterkste dieren en de dieren die het hoogst in rang zijn van de roedel. Na twee maanden worden tussen de drie en tien jongen geboren. Deze komen ter wereld in een schuilplaats of in een zelf gegraven hol. Ze zijn eerst blind. De jongen worden ongeveer twee maanden gezoogd. Tussendoor krijgen ze echter al voorverteerde stukken vlees. Niet alleen de wolvin neemt de verzorging op zich; ook andere leden van de roedel helpen mee. Na één jaar zijn de wolven volgroeid en met ongeveer drie jaar zijn ze geslachtsrijp.

► De grijze wolf is een van de ongeveer 35 soorten van de familie hondachtigen, waaronder ook de coyote, de jakhals, de vos en de hond vallen. Er wordt verondersteld dat deze familie 38 tot 54 miljoen jaar geleden ontstond tijdens het Eoceen in Noord-Amerika. De grijze wolf, die ook 'timberwolf' of 'witte wolf' wordt genoemd, komt voor in Noord-Europa, Azië en Noord-Amerika. Het dier leeft op uiteenlopende plaatsen, zoals in de bergen, op vlaktes, in woestijnen, in bossen, en op toendra's en taiga's.

► Wolven leven in roedels. Hier heerst een strenge rangorde. De rangorde blijkt uit bepaalde gebaren en houdingen. Een leidinggevend mannetje houdt bijvoorbeeld zijn staart hoger dan de andere mannetjes. De groep kan ook worden aangevoerd door een wolvin. Binnen de roedel leven dikwijls meerdere familiegroepen en ook 'alleenstaande dieren'.

► Wolfsparen blijven dikwijls meerdere jaren samen. Wolven worden in vrijheid ongeveer 10 jaar oud, in gevangenschap ongeveer 15 jaar.
 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009