header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Grévy-zebra

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Zebra's zijn uitstekende renners, die thuishoren op met gras begroeid open terrein. Een groep merries (met veulens) wordt aangevoerd door een hengst, die vaak gevechten moet voeren met concurrerende hengsten om zijn 'harem' te behouden. Het is echter meestal de leidende merrie die de dienst uitmaakt. Hun interessante groepsgedrag is op de Afrika Savanne in Artis goed te zien. Hengst Fonzie toont regelmatig hoe hij zijn harem bij elkaar houdt. 

Grévy-zebra's met veulenEen zebra laat door middel van zijn houding, gezichtsexpressie en de stand van de oren zien wat hij met de ander voor heeft. Oren naar achteren betekent bijvoorbeeld dat de zebra zich onzeker voelt of misschien zelfs wel agressief wil worden. 

De fraaie, smalgestreepte Grévy-zebra, leeft op de savannen van Noord-Kenia, Somalië en Ethiopië.  Het is de grootste zebra met de smalste strepen. Zebra's zijn de gestreepte wilde paarden van Afrika. Er zijn drie soorten en meerdere ondersoorten. De Grévy-zebra komt nog in kleine aantallen voor in het noordoosten van Afrika. Zijn huid heeft veel fijnere strepen dan die van de andere zebra's, de oren zijn groter. Hij wordt tot 1,60 meter hoog en meer dan 400 kilo zwaar.

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009