header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Steppenzebra

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

De Zuid-Afrikaanse bergzebra komt in twee ondersoorten voor. Toen de Kaapse zebra op 25 exemplaren na uitgeroeid was, heeft men drastische maatregelen genomen om hem te beschermen. Tegenwoordig zijn er weer ongeveer 200 dieren. Van de tweede ondersoort, de Hartmann-zebra, zijn eveneens slechts enkele duizenden dieren overgebleven.De meest voorkomende soort is tegenwoordig de steppenzebra. Deze soort kent vijf ondersoorten. De huid van alle zebra’s is anders getekend.

De steppenzebra is 's ochtends vroeg al actief. Van zijn rustplaats trekt hij naar de grasvlakten om daar gras en kruiden te eten. Tussendoor zoekt hij een waterplaats op. Steppenzebra's leven in grote kudden bij elkaar. Een familiegroep bestaat uit ongeveer zes merries en hun jongen en een oudere hengst. Wanneer de hengst een bepaalde leeftijd heeft bereikt (16-18 jaar) staat hij zijn plaats vrijwillig af aan een jongere hengst. Deze hengst is minstens zes jaar oud.Ook als een kudde uit een groot aantal familiegroepen bestaat kunnen de dieren toch hun eigen familieleden herkennen aan de tekening, de geur en aan de roep.

De merries van steppenzebra's brengen na een draagtijd van ongeveer een jaar een veulen ter wereld, waarmee ze zich enkele dagen van de kudde afzonderen. Wanneer het geleerd heeft zijn moeder te herkennen, keren ze naar de kudde terug. Het veulen wordt nog ongeveer een half jaar gezoogd en kan zich na een jaar alleen redden.
 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009