header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De zeebeer -
ursus martinimus

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Zeeberen, de onderfamilie Arctocephalinae van de zeeroofdierenfamilie Oorrobben, gekenmerkt door een dichte laag wolhaar onder het ruige bruinzwarte dekhaar; daardoor zijn de huiden zeer waardevol voor de pelshandel, wat tot overbejaging in het verleden geleid heeft. Beschermende maatregelen en regulatie van de vangst zijn echter op tijd gekomen, zodat geen van de soorten meer het gevaar loopt uit te sterven – de meeste vormen hebben zich na de grote slachtingen zelfs goed kunnen herstellen.

Men onderscheidt twee geslachten, Arctocephalus voor de zuidelijke zeeberen (totaal acht soorten) en Callorhinus voor de noordelijke zeeberen (één soort). De zuidelijke zeeberen zijn verspreid van de subantarctische wateren noordwaarts tot Zuid-Afrika, Australië en Zuid-Amerika (noordwaarts tot de Galápagoseilanden en Guadeloupe ten westen van Noord-Amerika).

De bekendste soorten zijn de Galápagoszeebeer (A. galapagoensis), beperkt tot deze eilanden, en de zuidelijke zeebeer (A. pusillus), die in twee ondersoorten de kusten van Zuid-Afrika en Australië plus Tasmanië bewoont. Deze soort is de algemeenste van de zuidelijke zeeberen; in Zuid-Afrika alleen al komen ca. 850
!000 stuks voor met een jaarlijkse productie van ca. 210!000 pups, waarvan een bepaald percentage geoogst mag worden. De mannetjes van deze soort worden tot ca. 700 kg zwaar en tot 275 cm lang. De noordelijke zeebeer (C. ursinus) bewoont een groot gebied aan beide zijden van de noordelijke Grote Oceaan van Japan tot Californië; bij dit dier bestaat een enorm verschil in grootte tussen de seksen – de mannetjes zijn ongeveer 41 tot 5 maal zo zwaar als de vrouwtjes. Heden ten dage omvatten de populaties weer ca. 1,7 miljoen individuen (1914: ca. 200!000), waarvan regelmatig geoogst wordt; de belangrijkste concentraties zijn te vinden op de Pribilov- en de Commandeurseilanden (Beringzee). Draagtijd ca. 1 jaar (vertraagde implantatie); één jong per worp. Maximale levensduur ca. 25 jaar.
 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009