header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Zwijnshert - varkenshert
 

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 
zwijnshert of varkenshert, de soort Axis porcinus, in Zuid-Azi verspreide vertegenwoordiger van de Herten. Het zwijnshert is een klein hert (schouderhoogte 6575 cm, gewicht 3545 kg), dat betrekkelijk gedrongen gebouwd is; het gewei draagt niet meer dan zes takken. Het dier is bruinig van kleur en de jongen dragen een gevlekt jeugdkleed.

Draagtijd 67 maanden; n jong, zelden twee, per worp. Maximale levensduur 1215, hooguit tot 20 jaar. Het zwijnshert dankt zijn naam aan het gedrag in de ondergroei en de compacte bouw. Het is met twee ondersoorten verspreid van Pakistan oostwaarts via Noord-India tot Thailand en Indo-China (ingevoerd en verwilderd op Sri Lanka en in Victoria, Australi), waar het vnl. de grasvlakten bewoont. Ongebreidelde jacht, o.a. als gevolg van schade aan de rijstvelden, en het in cultuur brengen van grote delen van het areaal hebben het zwijnshert hier en daar sterk teruggedrongen.

De naaste verwanten zijn het baweanhert (soms beschouwd als een ondersoort van het zwijnshert) en het calamianenhert (Axis calamianensis). Dit laatste is een weinig bekend en zeer zeldzaam hert van de Calamianeilanden in de Filippijnen. Het wordt sterk in zijn voortbestaan bedreigd; recent onderneemt men pogingen het dier in dierentuinen voort te kweken.
 

 
   

footer zoogdieren

copyright WorldwideBase 2005-2009