Agatha Christie
 

 
   
Agatha Christie (geboren als Agatha Mary Clarissa Frary Miller op 15 september 1890) was een Engels schrijfster, die het meest bekend werd door haar detectiveromans. Zij kreeg de bijnaam 'Koningin van de Misdaad' (Queen of Crime).
Ze werd geboren in de Zuid-Engelse badplaats Torquay in Devon als jongste van drie kinderen. Ze was een creatief, maar verlegen en teruggetrokken kind dat moeite had haar emoties te uiten en eerst haar heil zocht in de muziek, later in het schijven. Ze ging nooit naar school, maar werd onderwezen door een gouvernante. In 1914, ze was toen 24 jaar, trouwde ze met Kolonel Archibald Christie, oorlogsvlieger in het Royal Flying Corps. Ze hadden 1 dochter, Rosalind en scheidden in 1928.

In 1926 werd heel Engeland opgeschrikt door het bericht van haar spoorloze verdwijning. Drie weken bleef ze onvindbaar, tot de politie haar aantrof in een klein hotel. Ze verklaarde dat ze haar geheugen kwijt was. Haar hele verdere leven zou ze over het voorval blijven zwijgen. Het is echter aannemelijk dat het verband hield met de scheidingsaanvraag van haar echtgenoot Archie, die een verhouding had gekregen met een andere vrouw.
In 1930 hertrouwde ze met Sir Max Mallowan, een archeoloog, met wie ze jarenlang in het buitenland woonde.

Haar eerste detective schreef ze in 1914/1915, toen ze in oorlogstijd en bij afwezigheid van haar echtgenoot als verpleegster werkte in een ziekenhuis. Ze deed er een jaar over, maar pas in 1920 werd De zaak Styles gepubliceerd. Met dit boek creŽerde ze de excentrieke, kleine en stijfbesnorde Belgische detective Hercule Poirot met zijn assistent Kapitein Hastings. In totaal zou hij in drieŽendertig van haar boeken en in talloze korte verhalen de hoofdrol spelen.
In 1930 introduceerde ze de oude dame Jane Marple uit St. Mary Mead als intuÔtieve speurneus in Moord in de pastorie. Christie gaf haar de hoofdrol in twaalf van haar boeken en eveneens in een groot aantal korte verhalen. Ook haar laatste detectiveroman uit 1976, Sleeping Murder is een 'Miss Marple'-verhaal.
In enkele van Christie's boeken fungeerde het jonge stel Tommy en Tuppence als succesvolle speurneuzen.

Agatha Christie's zesenzestig detectiveromans en ontelbare korte verhalen zijn het meest bekend, maar ze schreef ook zes romans onder het pseudoniem Mary Westmacott, enkele dichtbundels en vier non-fictieboeken, waaronder haar autobiografie en een verslag van de vele archeologische expedities die ze meemaakte met haar tweede echtgenoot. Ook schreef ze een twaalftal toneelstukken, waarvan The Mousetrap de bekendste is en geldt als het langst opgevoerde toneelstuk ooit. Het wordt sinds 25 november 1952 onafgebroken opgevoerd in een Londens theater.

Enkele van haar boeken, zoals Moord in de Orient Express (1974), werden verfilmd; van vele andere werden televisiedrama's gemaakt. Haar boeken werden in meer dan honderd talen vertaald en er werden over de hele wereld enkele miljarden exemplaren van verkocht.
In 1971 werd ze voor haar verdiensten als schrijfster in de adelstand verheven en kreeg ze de Order of Dame Commander of the British Empire. Ze ontving ook een eredoctoraat in de letteren. Zij overleed op 12 januari 1976 in Wallingford, Engeland.