Alexander Fleming
 

 
   
De Britse bacterioloog en uitvinder van de "penicilline" Alexander Fleming, werd geboren op 6 augustus 1881.
Sir Alexander Fleming werd geboren als boerenzoon in het Schotse Lochfield, Darvel.
Hij deed tijdens de Eerste Wereldoorlog als militair arts onderzoek naar wondbesmetting, werd in 1919 hoogleraar in de bacteriologie te Londen en ontdekte in 1922 (samen met Allison) de remmende eigenschappen van lysozym.
In 1928 werd Fleming assistent van Sir Almroth Wright, die zich specialiseerde in het onderzoek naar bacteriŽn en schimmels. Fleming was bezig met het kweken van stafylokokken, toen een van de cultures werd besmet met een schimmel van het geslacht Penicillium. In de omgeving van de schimmelkolonie werden de stafylokokken opgelost.
Fleming concludeerde hieruit dat de schimmel een antibacteriŽle stof produceerde. Hij wist de schimmel verder te kweken en deze stof, die hij penicilline noemde, in kleine hoeveelheid af te zonderen.
Flemming ging de penicilline testen op dieren om vast te stellen of de stof inderdaad deed, wat hij ervan verwachtte en om te kijken of er schadelijke bijwerkingen waren. Later testte hij het middel ook door het te gebruiken voor de bestrijding van een ooginfectie van een collega.
Na deze eerste belangrijke stappen gingen de onderzoekers Howard Florey en Ernst Chain verder met het onderzoek naar penicilline. Dankzij de bijdragen van deze twee wetenschappers werd uit de ontdekking van Fleming een medicijn ontwikkeld.
Penicilline werd pas tien jaar na de ontdekking effectief gebruikt, onder andere tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bleek al snel ťťn van de belangrijkste wapens te zijn in de strijd van de mens tegen ziektekiemen. Penicilline was jarenlang heel schaars en duur, waardoor maar weinig mensen er konden gebruik van maken. Andere productiemethoden zorgden er later voor, dat het geneesmiddel voor iedereen betaalbaar werd.
In 1945 kregen deze drie onderzoekers samen 'voor de ontdekking van penicilline en zijn genezend effect bij verschillende infectieziekten' de Nobelprijs voor fysiologie of geneeskunde.
Na de ontdekking van de penicilline gingen andere wetenschappers verder met het onderzoek. Men ging op zoek naar andere stoffen, die een gelijkwaardige uitwerking hadden. Ze vonden er een groot aantal. Deze groep van geneesmiddelen noemen we antibiotica.
Fleming overleed in Londen op 11 maart 1955.