Antoine
de Saint-Exupéry

 

 
   29 juni 1900 is de geboortedatum van de Franse schrijver en piloot Antoine de Saint-Exupéry.
Hij werd geboren in Lyon en liep school aan de universiteit van Freibourg. In 1921 vervoegde hij de Franse luchtmacht. Zijn eerste twee boeken Southern Mail en Night Flight zijn dan ook een poëtische beschouwing van de toewijding en het gevaar van het leven als piloot. Meest bekend werd zijn kinderboek The Little Prince uit 1943, wat in feite tussen de regels door meer voor volwassenen bestemd is. Hierin beschrijft en hekelt hij het volwassen handelen en denken, en brengt het terug naar de eenvoud en de puurheid van een kind.
Tijdens de tweede wereldoorlog vervoegde hij als piloot het Franse leger. Saint-Exupéry stortte in zee op 31 juli 1944 ... zijn vliegtuig werd nooit teruggevonden.

Persartikel van 7 april 2004
Brokstukken vliegtuig schrijver "Kleine prins" teruggevonden
In de zee nabij Marseille zijn brokstukken teruggevonden van het vliegtuig van Antoine de Saint-Exupéry, de auteur van "De kleine prins" die 60 jaar geleden spoorloos verdween. Dat meldt het Franse departement voor archeologisch onderwateronderzoek (DRASSM).
Saint-Exupéry steeg op 31 juli 1944 in zijn Lightning P38 op vanaf Borgo (Corsica) voor een verkenningsmissie ter voorbereiding van de landing van de geallieerden in de Provence. Hij keerde nooit terug.
Een stuk van de P38 werd afgelopen herfst opgevist ten oosten van het eiland Riou, in hetzelfde gebied waar een visser in 1998 een schakelarmband vond met de naam van de schrijver-vlieger. Dit brokstuk werd door het DRASSM geidentificeerd als een deel van het vliegtuig van Saint-Exupéry.  Na de polemiek over de authenticiteit van de schakelarmband is nu één ding duidelijk: "Het vliegtuig van Saint-Exupéry is bij Riou in zee verdwenen. We weten niet waarom. We zullen waarschijnlijk nooit weten waarom", aldus Patrick Granjean, hoofdconservator van het DRASSM.