Armand Pien
 

 
   Volkssterrenwacht
Armand Pien

"Wat is een mensenleven?
Een flits in de geschiedenis van het heelal.
Mijn leven is een flits" .....

Armand Pien ... de eerste Vlaamse weerman
Armand Pien werd geboren op 2 januari 1920 in Gent. Hij haalde een diploma in wiskunde en wetenschappen. Als student speelde hij toneel. Die ervaring kwam hem naar eigen zeggen later goed van pas bij zijn weerpraatjes.
In 1948 begon Pien te werken voor het KMI. Naar het voorbeeld van de BBC wou Nic Bal in 1953 een levendig weerbericht. Hij contacteerde het KMI. Armand Pien was de enige Vlaming die er werkte, de keuze was dus snel gemaakt.
De kaart van Europa werd nog gauw gedrukt op de avond van de eerste uitzending. Ze was nog niet droog toen Pien ze met vier punaises aan de studiomuren vastmaakte. Al gauw verzorgde hij ook op de radio een weerpraatje. Dat gebeurde op algemeen verzoek van de mensen die nog geen televisie bezaten en die zich benadeeld voelden.
Pien werkte mee aan documentaires zoals onder meer ('Neerslagvelden en opklaringen' (1954), 'Weer en statistiek en automatie'), een quiz ('Wat een stiel'), ontspanning ('Knal, wie vangt de bal' en 'TV-circus').
Pien werd tweemaal opgenomen voor nierproblemen en op 81-jarige leeftijd werd hij getroffen door een beroerte. Hij overleed op 22 september 2003.

Hij was astronoom, meteoroloog, weerman, mediaman, wiskundeleraar, planetariumdirecteur en acteur. Dertien stielen, zero ongelukken. De man die zijn volk de liefde voor weerkunde en sterrenkunde bijbracht, werd overladen met prijzen. Maar een waar icoon ben je pas als een planetoïde naar je genoemd wordt. Pientje De Leugenaar, 37 jaar lang dé weerman en misschien wel de populairste aller tv-persoonlijkheden.

De pioniersjaren
Naar het voorbeeld van de BBC wou Nic Bal in 1953 een levendig weerbericht. Hij contacteerde het KMI. Armand Pien was de enige Vlaming die er werkte, de keuze was snel gemaakt. De kaart van Europa werd nog gauw gedrukt op de avond van de eerste uitzending. Ze was nog niet droog toen Pien ze met vier punaises aan de studio-muren vastmaakte. Al gauw verzorgde hij ook op de radio een weerpraatje. Dat gebeurde op algemeen verzoek van de mensen die nog geen televisie bezaten, en die zich benadeeld voelden.
Pien bleef 37 jaar ononderbroken dé weerman van Vlaanderen. Hij presenteerde daarnaast ook het quizje 'Mini-Micro-Macro' en werkte mee aan documentaires ('Neerslagvelden en opklaringen' (1954), 'Weer en statistiek en automatie'), een quiz ('Wat een stiel'), ontspanning ('Knal, wie vangt de bal' en 'TV-circus'), enzovoort.