Auguste Escoffier
 

 
   
De Franse meesterkok Auguste Escoffier werd geboren op 28 oktober 1847 en heeft met zijn bijdrage aan de Franse keuken een culinaire standaard gezet.
Auguste Escoffier werd geboren in Villeneuve-Loubet. Deze Franse cuisinier begon zijn culinaire loopbaan in het restaurant van een oom in Nice. Tijdens de Frans-Duitse Oorlog was hij chef de cuisine van de generale staf en in 1890 kreeg hij de leiding van de Savoy in Londen, later van het Carltonhotel.
Escoffier heeft een ware revolutie in de kookkunst teweeggebracht: zijn keukens waren eenvoudig en doelmatig en in plaats van de gebruikelijke, ingewikkeld opgemaakte en daardoor snel afgekoelde schotels propageerde hij het gebruik van dekschalen. Deze grootmeester van de kookkunst, de samensteller van bekende gerechten als de 'bombe Nero' en de 'Pèche Melba', genoot groot aanzien. Zijn geboortehuis is sinds 1966 een culinair museum.'Koning van koks en kok van koningen : zijn boeken zijn nog steeds een standaardwerk voor beroepskoks. Tijdens zijn loopbaan ontwierp hij in totaal méér dan 10.000 recepten ! Escoffier overleed te Nice op 12 februari 1935. In België werd een vereniging opgericht : 'LES DISCIPLES D’AUGUSTE ESCOFFIER', met als doel de culinaire principes van Escoffier toe te passen.