Benjamin Spock
 

 
   
Op 15 maart 1998 overleed de beroemde Amerikaanse kinderarts Dr. Benjamin Spock.
Dokter Spock werd geboren op 2 mei 1903 en was naast kinderarts ook een vredesactivist.
In 1946 schreef hij het boek 'Baby- en Kinderverzorging'. Het boek werd beroemd in de hele wereld. Er werden meer dan 50 miljoen exemplaren van verkocht. Veel van onze ouders lazen het en het boek was praktisch in elk huisgezin terug te vinden. Het werd een soort van opvoedkundige bijbel voor vele ouders.
Spock vertelde in eenvoudige taal hoe je voor kinderen kon zorgen. Hij gaf goede tips. Miljoenen ouders hechtten veel waarde aan zijn raadgevingen, want ze vonden bij Spock altijd wel een oplossing voor hun problemen.
Tot de jaren '50 in de voorbije eeuw werden kinderen streng opgevoed. Een kind slaan was dan ook geen uitzondering. Spock stelde echter een nieuwe manier voor om kinderen op te voeden. Volgens Spock kon het veel zachter. Hij leerde vaders en moeders hun kinderen knuffelen. Eerbied voor kinderen vond hij zeer belangrijk. “Door eerbied groeien ze op tot betere mensen”, zei hij. “Ze zullen dan ook eerbied voor hun ouders hebben.”
“Opvoeden moet niet volgens strenge regels gebeuren”, volgens Spock. “Iedere ouder moet doen wat hij denkt dat goed is.” Ouders moeten luisteren naar hun kinderen en rekening houden met hun wensen. Spock raadde bijvoorbeeld aan een baby eten te geven als hij huilde. Een baby moet niet op vaste uren eten. Elke baby is immers anders. Een baby raakt ook niet snel verwend.
Zeker niet iedereen was het eens met Spock en hij oogstte veel kritiek. Volgens sommigen liet Spock te veel toe. Dat zorgde voor moeilijke jongeren. Door Spock zouden de hippies in de jaren '60 ontstaan zijn. De jongeren van toen dachten dat alles kon en mocht. Spock ontkent dat: “Ik heb altijd gezegd: vraag eerbied, vraag samenwerking, vraag beleefdheid. En geef je kinderen goede leiding.”
Spock deed ook aan politiek. Hij was een voorvechter voor vrede. Aan het einde van de jaren '60 haalde hij fel uit naar de oorlog in Vietnam. Hij was ook tegen atoomwapens. In 1972 stelde hij zich zelfs kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten.
Dokter Spock had goede tips om kinderen op te voeden, maar zijn twee zonen getuigden dat hij voor hen veel te streng was. “Hij knuffelde ons nooit”, zeggen ze. Blijkbaar maakte hij zijn eigen theorieën niet echt waar in zijn gezin. Spock gaf toe dat hij soms koel was voor zijn kinderen, maar miljoenen kinderen over de ganse wereld danken de knuffels van hun ouders aan Spock.