Burt Lancaster
 

 
   
De bekende Amerikaanse filmacteur Burt Lancaster werd geboren op 2 november 1913 in New York City.
Als kind was Burt Lancaster erg atletisch en veel bezig met acrobatiek. Op zijn zeventiende reisde hij mee met een circus. Daar vormde hij een duo met Nick Cravat. Hij ging het leger in waar hij zijn creativiteit kwijt kon in de revues die het leger opvoerde.
Hij besloot te gaan acteren en huurde een agent in, Harold Hecht. Zijn Broadwaydebuut volgde al snel en hij speelde in A Sound of Hunting. Deze rol bezorgde hem een contract met Paramount.
Zijn debuut op het witte doek was in Desert Fury, maar Lancasters tweede film,The Killers, een film noir, verscheen eerder in de bioscoop. Samen met zijn agent zette hij een productiemaatschappij op, Hecht-Lancaster. Vele productiemaatschappijen zouden volgen.
Lancasters succes was ongekend en hij speelde de ene filmrol na de andere, hij werkte met Fred Zinnemann, Robert Aldrich, Luchino Visconti en met sterren als Shirley Booth, Katherine Hepburn en Kirk Douglas.
Lancaster kreeg voor Birdman of Alcatraz prijzen in VenetiŽ, Engeland en Amerika. Ook voor zijn rol in Atlantic City sleepte hij twee awards in de wacht; hij kreeg er een van de New York Film Critics Circle, en hij ontving een British Academy Award. Bovendien kreeg hij een Oscarnominatie.
Begin de jaren negentig speelde hij nog in de televisiefilm Seperate But Equal, tot hij op 78-jarige leeftijd stopte met acteren. Hij overleed op 20 oktober 1994.