Charles Dickens
 

 
   
De belangrijkste Britse schrijver van het Victoriaanse tijdperk, Charles John Huffham Dickens, werd geboren op 7 februari 1812.
Charles werd geboren in Portsmouth, Engeland, als zoon van John Dickens en Elizabeth Barrow. Toen hij tien was, verhuisde de familie naar Londen. Door financiŽle moeilijkheden van zijn vader (hij werd wegens schulden in de gevangenis gezet) moest de jonge Charles enkele malen zijn school verlaten om te gaan werken. Zo belandde hij op twaalfjarige leeftijd in een schoensmeerfabriek waar hij 10 uur per dag moest werken. De omstandigheden waaronder arbeiders moesten leven werden een belangrijk onderwerp in zijn latere werk. Toen hij 15 was, kwam hij te werken op een advocatenkantoor. Hij leerde zichzelf stenografie en werd na enige tijd kamerverslaggever voor de Morning Chronicle (1835). In die tijd ontstond uit zijn journalistieke werk zijn eerste literaire werk in de vorm van beschrijvingen van het Londense leven en het buitenleven. Deze werden later gebundeld onder de titel 'Sketches by Boz' (1836-1837). 'Boz' was de bijnaam van zijn jongere broer Moses, die altijd verkouden was.
Veel van zijn werken verschenen in eerste instantie in de vorm van feuilletons in diverse bladen en werden pas later als boek uitgegeven.
Grote bekendheid verwierf hij met 'The Pickwick Papers' (The posthumous papers of the Pickwick Club), dat vanaf 1836 in maandelijkse afleveringen verscheen. Na het succes hiervan verschenen snel achtereen Oliver Twist (1837-1838), Nicholas Nickleby (1838-1839), The Old Curiosity Shop (1841) en Barnaby Rudge (1841). In veel gevallen stelde hij sociale misstanden aan de kaak, maar dat ging nooit ten koste van een goede verhaalopbouw en sterke karaktertekening. Ook humor maakt een belangrijk deel uit van zijn vertelstijl.
In 1842 reisde hij naar Amerika, waar hij o.a. pleitte voor de afschaffing van de slavernij. In 1843 verscheen de eerste en beroemdste van zijn kerstvertellingen: 'A Christmas Carol in Prose', nog steeds een vaak en graag verteld en verfilmd verhaal dat ieder jaar in de kersttijd in diverse vormen opduikt. Ook in de jaren daarna verschijnen hartverwarmende kerstvertellingen (The Chimes, The Cricket on the Hearth, The Battle of Life en The haunted Man).
Zijn beroemdste romans zijn ongetwijfeld David Copperfield (1849-1850, grotendeels autobiografisch),Great Expectations (1860-1861), Oliver Twist en Nicholas Nickleby.
Dickens overleed op 9 juni 1870 (hij was toen bezig aan 'The Mystery of Edwin Drood') en werd begraven in de Poet's Corner in Westminster Abbey, Londen.