Claude Monet
 

 
   
De Franse schilder Claude (Oscar) Monet werd geboren op 14 november 1840 in Parijs.
Hij is de bekendste representant van de impressionistische beweging.
Claude Monet werd in 1840 te Parijs geboren, maar als kind verhuisde hij met zijn familie in 1845 al naar Le Havre, waar hij al de hele tijd zat te tekenen en vooral karikatuurtjes maakte. Daar werd hij een leerling van Eugène Boudin die hem aanzette tot de landschapschilderkunst en werkte hij als tekenaar van karikaturen.
In 1856 begint hij aan zijn formele opleiding waarbij hij in contact komt met de plein-air-schilder Eugène Boudin, die een blijvende indruk op hem zal nalaten en hem zijn liefde voor het landschap door gaf. In 1859 besloot Monet dat hij een carrière als schilder wilde en vertrok naar Parijs, waar hij zijn studie voortzette in het Atelier Suisse. Van 1860 tot 1862 verbleef hij als dienstplichtige in Algerije.
In 1862 ontmoette Claude Monet Jongkind en keerde hij terug naar Parijs. Daar raakte hij bevriend met Sisley, Renoir, Manet en Pisarro. De plaats waar hij met vele andere schilders ging schilderen was het bos van Chailly-en–Bièrre bij barbiron in Frankrijk. In zijn vroege werk was Claude Monet vooral beïnvloed door een vernieuwende stroming in de landschapsschilderkunst: de school van barbizon. Deze schilders werkten veel in de open lucht en probeerden met name de atmosfeer van een landschap weer te geven. Monet ging nog een stapje verder: hij streefde ernaar de sfeer en het licht van een enkel moment te treffen.
In 1870 reisde hij om de Frans-Duitse oorlog te ontvluchten naar Londen. Tijdens zijn verblijf in Londen ontdekt hij de landschappen van Turner en Constable en al deze invloeden maken hem tot meester van het impressionisme. Via Nederland keerde Monet in 1871 terug naar Frankrijk, waar hij zich in Argenteuil vestigde. In Argenteuil schilderde hij in 1874 het werk `Impressie, opgaande zon`, dat op de eerste tentoonstelling van de Impressionisten werd geëxposeerd en de stijl een naam gaf. Zoals bekend werd de naam impressionisme bedacht door een Frans criticus die nogal spottend deed over dit eerste doek dat Monet in 1874 tentoonstelde.
In 1878 verhuisde Monet naar Vétheuil, waar hij een huis deelde met de bankier Ernest Hoschedé.
Begin jaren 1880 werkte hij veel aan de Normandische kust. In 1883 verhuisde Claude Monet naar Giverny, waar hij in de jaren 1890 zijn beroemde tuin aanlegde, die zo`n belangrijke inspiratiebron zou vormen voor zijn latere werk. Claude Monet werd destijds in Giverny bezocht door een groot aantal Amerikaanse impressionisten die bij de grote meester inspiratie kwamen op doen.
De tuin bestaat uit twee delen: het eerste gedeelte bij het woonhuis (zie foto) is de bloementuin. Dit gedeelte heeft Monet gebruikt om met kleur en licht te experimenteren. De planten in deze tuin zijn als een kleurenpalet verweven, alle kleuren staan door elkaar (paars, rood, oranje, roze en geel). De gedurfde kleuren combinatie maakt deze tuin zo bijzonder.
Het tweede gedeelte van de tuin is de watertuin. Deze tuin is bekend om z`n waterlelies (=Nymphaea) en het bruggetje met de blauwe regen (=Wisteria). Om de vijver staan bomen en heesters die in het water reflecteren, dit geeft een prachtig beeld. Denk maar aan zijn schilderijen.
In 1899 begint hij aan zijn cyclus van de waterlelies, waaronder de acht grote wandschilderingen die hij aan de Franse staat schonk. Hier krijgen de kleuren weer meer contact met hun object, maar ze geven nog altijd de persoonlijke kleurideeën van Monet weer.
Vanaf 1922 begonnen zijn ogen achteruit te gaan; hij kon minder goed zien en dat maakte het schilderen moeilijker. In 1923 kreeg hij zijn zicht terug door twee oogoperaties en maakte hij nog vele schilderijen tot zijn dood in 1926, op 86-jarige leeftijd.