Eric Clapton
 

 
   
De Britse gitarist, zanger en songwriter Eric Clapton werd op 30 maart 1945 geboren te Ripley, Surrey.
Eric Patrick Clapton werd opgevoed door zijn grootouders, omdat zijn moeder hem verliet.

Jerry Lee Lewis was Clapton's eerste held. Deze Amerikaanse artiest wekte Eric's verlangen op om ook gitaar te kunnen spelen. Op zijn zeventiende verliet Clapton de school en ging werken. Hij had allerlei baantjes en oefende in zijn vrije tijd op zijn gitaar.
Eric Clapton speelde in verschillende bandjes als Rossters, Casey Jones en The Yeardbirds. Deze groep werd snel een grote sensatie en zeer bekend als één van de beste bluesbands van Engeland. Al snel kreeg Clapton de bijnaam "Slowhand". Regelmatig brak Eric een snaar en terwijl hij de snaar verving begon het publiek te klappen. In 1965 verliet Clapton The Yeardbirds en trad toe tot John Mayell's Bluesbreakers.
Met bassist Jack Bruce en drummer Ginger Baker formeerde Clapton in 1966 zijn eigen groep Cream. Deze band kreeg internationale bekendheid, maar door de sterke ego's van de drie muzikanten viel Cream in 1968 weer uit elkaar.
Met Ginger Baker, Rick Grech en Steve Winwood nam Eric Clapton één, overigens uitstekend, album op, dat dezelfde naam kreeg als de groep: "Blind Faith".

Na Blind Faith ging Clapton op tournee met Delaney and Bonnie. Deze samenstelling kreeg al snel de naam Derek and the Domino's. "After Midnight" en vooral "Layla" werden klassieke songs.

Door problemen in de privé-sfeer en de druk op zijn leven als popmuzikant vluchtte Clapton in een drugsverslaving en verdween uit de schijnwerpers.

In 1974 verscheen het album "461 Ocean Boulevard" met Marley's "I Shot The Sheriff". Na zijn comeback werd zijn gitaarspel rustiger ("Laid-back") en manifesteerde Clapton zich meer als zanger.
"Slowhand" uit 1977, verstevigde zijn reputatie, maar zijn alcoholconsumptie werd steeds problematischer. In 1981 werd hij hiervoor enige tijd behandeld. In de jaren tachtig bracht Clapton een reeks succesvolle albums uit.
In 1988 verscheen het monumentale "Crossroads", een uit vier cd's bestaand album. Hiervoor werd hij onderscheiden met een Grammy Award.

Ook in de jaren negentig kon Eric Clapton zich moeiteloos handhaven als succesvol entertainer en ontving hij verschillende Grammy's. Het akoestische album "MTV Unplugged" werd een grote hit en gaf Clapton de kans om zijn oude successen nieuw leven in te blazen.

Eric Clapton geeft nog altijd veel concerten en zijn albums blijven goed verkopen.