Ernest Hemingway
 

 
   
Op 2 juli 1961 pleegde de gekende Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway op 61 jarige leeftijd zelfmoord. Hij werd geboren in 1899 en werd een toonaangevend schrijver in het begin van de 20ste eeuw. Met zijn boek ' The old man and the sea' , uitgegeven in 1953 won hij de Pulitzer prijs. In 1954 kreeg hij de Nobelprijs in literatuur. Verschillende van zijn werken werden verfilmd.
Hemingway, Ernest Miller Hemingway werd geboren in Oak Park, Ill., op 21 juli 1899 en overleed in Ketchum, Idaho, op 2 juli 1961. Deze Amerikaanse schrijver  werd journalist en nam in de Eerste Wereldoorlog dienst bij de ambulancetroepen, eerst in Frankrijk, daarna in ItaliŽ, waar hij gewond werd.
Tussen 1920 en 1927 woonde hij vnl. in Parijs en ontwikkelde zich daar onder invloed van Gertrude Stein tot een van de meest oorspronkelijke woordvoerders van 'the lost generation'. Zijn obsessie met de doodsgedachte en het thema 'geweld' en vooral ook zijn klare, sobere, van alle ornamenten en emoties ontdane stijl, waarmee hij niettemin sterk poŽtische effecten wist te bereiken, hebben een zeer grote invloed uitgeoefend op het moderne Amerikaanse proza. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog was hij oorlogscorrespondent; in 1944 maakte hij de invasie in Frankrijk mee. In 1954 werd hem de Nobelprijs voor letterkunde toegekend. Hemingway debuteerde met Three stories and ten poems (1923); in 1926 volgde de roman The sun also rises (ook o.d.t. Fiesta), waarin de sfeer in een groep gedesillusioneerde Amerikanen in Parijs uitnemend getroffen is. Zeer veel succes had hij met A farewell to arms (1929), een oorlogsroman over het Italiaanse front, en met For whom the bell tolls (1940) over de Spaanse Burgeroorlog.
Hemingways levensfilosofie en opvattingen over het schrijven en de literatuur vindt men in Death in the afternoon (1932), een handboek over het stierenvechten, en in Green hills of Africa (1935), over de jacht op groot wild. In 1952 verscheen een van zijn meesterwerken: de dichterlijke parabel The old man and the sea (1952). Veel van zijn beste werk vindt men onder zijn korte verhalen. Een aantal werken is postuum uitgekomen, na zijn zelfmoord door een geweerschot.