Ferdinand
von Zeppelin

 

 
   

Ferdinand von Zeppelin werd geboren op 8 juli 1838 in het Duitse Konstanz en overleed te Berlijnop 8 maart 1917.
Hij was de zoon van hofmaarschalk Friedrich Graf von Zeppelin en van Amélie Macaire d'Hogguer.
In 1853 ving hij polytechnische studies aan, en twee jaar later startte hij een militaire carrière, die hij als generaal zou afsluiten. Tijdens de Frans-Duitse oorlog zag hij hoe de Fransen ballons gebruikten voor waarnemingen en communicatie. Vanaf 1891 werkte Zeppelin aan de bouw van een luchtschip.
Ferdinand von Zeppelin bouwde in 1900 de naar hem genoemde Zeppelin, een sigaarvormig luchtschip, gevuld met waterstof en bedoeld om aan een lang touw in de lucht te hangen. Aanvankelijk werd het gebruikt als uitkijkpost bij oorlogsdreiging. Dan konden de Duitsers, hoog in de lucht, de Fransen zien aankomen in tijden van oorlog. Maar als het niet te hard waaide, kon je er ook mee vliegen.
Tussen 1900 en 1908 deed hij meerdere pogingen om vluchten te maken. Dit ging telkens gepaard met ongelukken en rampen. Tot in 1908 de militaire overheden zijn project goedkeurden. Zeppelin stichtte zijn eigen firma GmbH "Luftschiffbau-Zeppelin". Tijdens de eerste Wereldoorlog bleken de zeppelins niet de verhoopte effectiviteit te hebben: ze waren te gemakkelijke doelwitten voor de veel mobielere vliegtuigen.
Na zijn dood werd zijn werk voortgezet. Zeppelins werden gebruikt voor het vervoer van vooral rijke personen binnen Europa en op het traject Europa – Amerika.
In 1937 sloeg het noodlot toe. Tijdens de landing van de "Hindenburg" (LZ 129) in Lakehurst, New Jersey (VS) raakte het passagiersluchtschip in brand. Vierendertig mensen kwamen in de vlammenzee om het leven.
De plannen om een uitgebreide dienstregeling voor Zeppelins op te zetten werden daarna definitief opgegeven.