Francis Drake
 

 
   
De Engelse zeevaarder, ontdekkingsreiziger, maar ook piraat  Sir Francis Drake werd omstreeks 1540 geboren te Crowndale in Devon.
Hij was de vrees van de Spanjaarden, die hem 'de draak' noemden.

Drake was de tweede zeevaarder die tussen 1577 en 1580 om de aarde zeilde. De eerste zeeman die deze prestatie leverde was de Portugese zeevaarder Fern„o de Mag„lhaes omstreeks 1520.
Francis Drake en Walter Raleigh gebruikten piraterij als middel om de schatten van de Spanjaarden en Portugezen in handen te krijgen. Deze zeelieden overvielen tientallen schepen en namen alles van waarde in beslag: goud, cacao, aardappelen en tomaten. In het thuisland werden de piraten als helden ontvangen.
Drake voer in opdracht van koningin Elisabeth I tegen de Spanjaarden en vertrok in 1578 om de Zuidzee binnen te varen, en om alle landen die nog niet in handen waren van een christelijke koning, te verkennen en de heerschappij ervan op te eisen. Drake bereikte met zijn schip, de Golden Hind (zie foto rechts), Kaap Hoorn, ten zuiden van Vuurland, ontdekte naast de Straat van Magalh„es een andere doorvaart naar de Stille Oceaan (de Straat van Drake), maar vond het zuidelijke continent niet. In 1585 en 1586 plunderde Francis Drake de Spaanse bezittingen op de Kaapverdische Eilanden en West-IndiŽ. Een jaar later verbrandde hij een deel van de Spaanse vloot in Cadiz. In 1588 was Drake als vice-admiraal betrokken bij de vernietiging van de Spaanse Armada.
Francis Drake bracht de aardappel naar Europa en maakte de Europeanen ook bekend met het roken van tabak. Door zijn vele veroveringstochten en wegens zijn successen in oorlogsvoering op zee was Francis Drake belangrijk voor Engeland als grondlegger van de Britse wereldheerschappij. Als dank hiervoor werd hij in 1580 in de adelstand verheven.
Francis Drake overleed op 28 januari 1596 in Portobello, Panama.