gebroeders Wright
 

 
   
Op 17 december 1903 maakten de gebroeders Wilbur en Orville Wright als eerste een succelvolle vlucht met hun motorisch aangedreven vliegtoestel.
 
Wilbur Wright Orville Wright de Wright Flyer

In de winter van 1902-1903 ontwierpen de gebroeders Wilbur en Orville Wright een benzinemotor voor hun toestel. Deze was licht en toch krachtig genoeg om een vliegtuig aan te drijven. Tevens ontwierpen ze, met de verworven kennis van de windtunnelexperimenten, de perfecte propellors. Het was nu zaak om zo snel mogelijk een eerste vluchtpoging te doen. De concurrentie was namelijk niet stil blijven zitten.
Ondanks de technische tegenslagen op het laatste moment en het aanhoudende slechte weer, waren Wilbur en Orville Wright toch de eerste personen op aarde die een succesvolle vlucht maakten in een aangedreven en volledig te controleren vliegtoestel. Met hun Wright Flyer schreven zij op 17 december 1903, in Kitty Hawk, North Carolina, geschiedenis. Orville Wright was de piloot van dienst en zij ondernamen vier pogingen, die allevier lukten. Hun 'langste vlucht' duurde net iets minder dan één minuut.Deze gebeurtenis betekende een omwenteling in de geschiedenis van de mens.  Onze huidig luchtvaartwezen is hiervan de blijvende getuige.