George W. Bush
 

 
   
George W. Bush is de 43ste president van de Verenigde Staten. Hij won de verkiezingen in 2000 op het nippertje na een hertelling van de stemmen, maar na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 groeide zijn populariteit.
George Walker Bush wordt op 6 juli 1946 geboren in een rijke familie in Texas, die een flinke vinger in de pap heeft in het grote oliekapitaal van deze staat. Zijn vader, George Bush, is een geboren politiek talent en schopt het tot president. George Bush jr. blijkt een middelmatige student, maar in 1968 wordt hij toch doctorandus in geschiedenis aan de Universiteit van Yale. Hij staat daar echter vooral bekend als sportieve jongen en befaamd feestbeest.
Na zijn studententijd start Bush jr. in het leger als piloot. De geruchten gaan dat hij maar weinig hoefde te doen tijdens zijn studententijd, want een lid van de Bush-dynastie wordt in Texas gespaard. Hij trouwt in deze periode met Laura Bush en ze krijgen twee kinderen. Na zijn diensttijd behaalt hij een prestigieuze masters aan de Harvard Business School.
Via kennissen van zijn vader krijgt George W. Bush een baan in de olie- en gasindustrie. Na elf jaar en een reeks tegenvallende bedrijfsresultaten, besluit Bush jr. uit deze sector te stappen. Hij treedt in dienst bij het campagneteam van zijn vader, die president wil worden. Dat lukt in 1988. Kort daarna komt een jongensdroom van Bush jr. uit als hij met hulp van zakenvrienden een Texaans honkbalclubje kan kopen.
Pas rond zijn veertigste levensjaar besluit Bush jr. zijn ‘cowboy-imago’ van zich af te schudden. Hij drinkt geen druppel alcohol meer, hervindt zich in God en doet een gooi naar het gouverneurschap in Texas. Hij wint nipt, maar vier jaar later weer en deze keer met 68,6% van de stemmen.
In 2000 wordt hij met hakken over de sloot de 43ste president van de Verenigde Staten. De aanslagen op 11 september maken hem tot oorlogspresident en zijn populariteit groeit. Na aanvallen op Afghanistan verschuift Bush jr. zijn blik naar Irak. Volgens hem een logische stap in zijn missie: de strijd tegen terrorisme.
Maar zo vastberaden als Bush jr. blijkt, zo verdeeld is de wereld over een aanval op Irak. Critici twijfelden ook aan de motieven van Bush jr. om Irak aan te vallen. Sommigen menen dat Bush jr. een persoonlijke vete voert tegen  Saddam Hoessein anderen zien de verovering van Irak als een uitbreiding van z'n olie-imperium. Zijn vader wilde tijdens de Golfoorlog van 1991 al van Saddam Hoessein af, maar dat is toen niet gelukt.
Tijdens de campagne voor de tussentijdse verkiezingen van vorig jaar verklaarde Bush: “Per slot van rekening is dit een man die ooit heeft geprobeerd mijn vader te vermoorden''. De Irakese geheime dienst zou een moordaanslag gepland hebben tegen Bush senior tijdens een bezoek aan Koeweit in april 1993.
Bush begint zijn oorlog op 19 maart 2003 zonder VN-steun en het gaat bovenverwachting goed. Ondanks de verliezen aan Amerikaanse zijde, weten de geallieerden vrij snel de hoofdstad Bagdad te bereiken. Saddam wordt verdreven en een deel van de Iraakse bevolking juicht de Amerikaanse 'bevrijders' toe.
Bush jr. doet wat zijn vader jaren geleden heeft nagelaten; hij maakt een einde aan het regime van Saddam Hoessein. Op 13 december 2003 wordt Saddam
Hoessein zelfs gevangen genomen. Maar tot op heden is Bush er nog niet in geslaagd om alle onlusten, ongenoegen en aanslagen uit Irak te verdrijven. Anno 2004 heerst er nog altijd een gespannen en bloederige sfeer in een land dat in feite zou moeten jubelen om zijn vrijheid. Ook komt er meer en meer kritiek op de argumenten van Bush om Irak aan te vallen. De massavernietigingswapens van Hoessein blijken er niet te zijn en deze oorlog heeft blijkbaar het terrorisme nog aangewakkerd. De terroristische moslimaanslagen van maart 2004 in Spanje zijn daar een sprekend voorbeeld van.
Ondertussen maakt Bush junior zich op voor de komende Amerikaanse verkiezingen, wetende dat er heel wat Amerikanen een 'andere Bush' hebben leren kennen en zich duidelijk storen aan het feit dat Bush de tragedie van 11 september gebruikt als verkiezingspropaganda. Bij het plaatsen van dit artikel (juli 2004) moeten de verkiezingen nog plaatsvinden.