Hendrik de
Zeevaarder

 

 
   
Prins Hendrik de Zeevaarder werd geboren in Porto (Portugal), op 4 maart 1394.
Prins Hendrik, de vierde zoon van koning Johan I van Portugal en koningin Philippa van Lancaster, werd op 4 maart 1394 geboren. Hij werd de man die verantwoordelijk was voor Portugal's eeuw van ontdekkingen.
Eerst vergezelde hij zijn vader in diens strijd met de Moren en onderscheidde zich bij de verovering van Ceuta (1415). Hier kwam hij in aanraking met kooplieden uit Timboektoe (Tombouctou). Hun verhalen en de door hen meegebrachte koopwaar brachten hem op het denkbeeld via de zee Guinea te bereiken.
Hendrik begon een opleiding in Sagres, waar veel mensen dingen leerden over navigatie, astronomie, kaarten lezen en nieuwe instrumenten. Hij was de kracht achter de schepenbouwers, die boten maakten voor verschillende reizen. Het karavel werd het meest gebruikt. Hendrik stond erop dat al zijn kapitein kompassen gebruikten en een logboek met specifieke en nauwkeurige aantekeningen zodat kaartenmakers de onbekende kustlijn van West Afrika konden tekenen.
Hij rustte vele schepen uit voor ontdekkingsreizen (aldus werden de eilanden Porto-Santo, Madeira, de Formigaseilanden, Santa Maria en overige Azoren ontdekt en bereikte men o.a. Kaap Bójador, Kaap Blanco en Kaap Verde). Nadat Hendrik in 1449 op Arguin een vesting gesticht had, ontstond er een levendig en winstgevend handelsverkeer met de westkust van Afrika. In 1460 werden nog de Kaapverdische Eilanden ontdekt. Hij heeft, zonder zelf te varen, de grondslagen gelegd voor de wereldhandel van Portugal en voor de bloei ervan als koloniale mogendheid, terwijl hij tevens nieuwe wegen voor de scheepvaart openlegde.
Prins Hendrik de Zeevaarder was nooit kapitein op een schip, maar betaalde en verzamelde alle informatie van iedere reis. Een minder goeie kant is het feit dat hij zijn reizen bekostigde met de opbrengst van z'n slavenhandel.
Toen hij op 13 november 1460 in Sagres stierf op 66-jarige leeftijd, liet hij een stempel achter op de geschiedenis der ontdekkingsreizen.