Manuel Noriega
 

 
   
De voormalige dictator van Panama, Manuel Antonio Noriega, werd geboren in Panama-stad op 11 februari 1938.  Noriega heeft duidelijk zijn stempel op Panama gedrukt.
In 1983 kwam deze generaal aan de macht. Hij gedroeg zich als een dictator, vermoorde politieke tegenstanders en hield zich bezig met handel in drugs. Dit laatste, samen met Noriega’s pogingen om het kanaal (zie foto rechts) in handen te krijgen, zette kwaad bloed bij de Noord-Amerikanen. Op 5 februari 1988 werd hij door een Amerikaanse jury in Florida schuldig bevonden aan handel in drugs (cocaïne). Economische sancties werden ingesteld, maar hielpen weinig. Toen in mei 1989 de uitslag van de presidentsverkiezingen ongeldig werd verklaard omdat de tegenkandidaat van Noriega een meerderheid had behaald, was de maat vol.
In december besloot president Bush tot een militaire interventie. Na enkele dagen vechten, vooral in de hoofdstad, waarbij duizenden burgers omkwamen of dakloos werden, gaven de troepen van Noriega zich gewonnen. De dictator zelf zocht zijn toevlucht tot de ambassade van het Vaticaan. Om de druk op te voeren speelden de Amerikaanse soldaten buiten de ambassade keiharde rockmuziek. Na zes dagen gaf Noriega zich over (op 3 januari 1990). In 1992 werd hij in de VS veroordeeld tot 40 jaar gevangenisstraf, die hij uitzit in Florida.
Na Noriega zijn er in Panama enkele democratische presidenten aan de macht geweest, die het land economisch sterker hebben gemaakt. Sinds september 1999 wordt het land geregeerd door Mireya Moscoso, de weduwe van de vroegere president Arnulfo Arias.