Oliver Hardy
 

 
   
Op 18 januari 1892 werd Oliver Hardy, de helft van ’s werelds beroemdste filmduo, geboren in de Amerikaanse staat Georgia in een klein stadje (Punkin Center) nabij Harlem, als zoon van advocaat Oliver Hardy en vrouw Emily.
Baby Norvell Hardy, want dat ik z'n echte naam, weegt bij de geboorte zowat het gewicht van een gezond kind van een tiental maand. Als Norvell 18 maanden oud is sterft zijn vader. Hij heeft 2 oudere stiefbroers en 2 stiefzussen, afkomstig uit het 1ste huwelijk van zijn moeder. Als zijn moeder vervolgens een hotel gaat runnen, geniet Hardy van het theatervolk dat daar regelmatig logeert en vol belangstelling luistert hij naar hun boeiende verhalen; hier ligt dan ook de grondslag voor zijn latere carričre.
Zijn moeder is echter altijd een afstandelijke vrouw geweest en was altijd druk met haar werk als hotelier. Oliver werd voornamelijk grootgebracht door zijn zwarte kindermeisje en door de zus van zijn moeder. Hij was ondanks alles dol op zijn moeder, maar was nooit echt vertrouwelijk met haar.
Hij was dus tamelijk veel alleen en gecombineerd met een gevoel van apartheid, als de dikke jongen van het stadje (fattie), had dit tot gevolg dat hij zichzelf vaak isoleerde en terugtrok.
Op z’n 8ste sluit Oliver zich als zanger aan bij een groep, en als hij kort rechten studeert aan de Universiteit van Georgia vormt hij met 3 medestudenten een vocaal kwartet. In 1910 heeft de 18-jarige Norvell een baan als manager van een bioscoop, waar hij ook zingt en imitaties doet van bekende komieken. Deze baan bevestigd zijn verlangen om verder te willen in het acteursvak, zodat hij in 1913 naar Jacksonville, Florida reist om op afroep als figurant mee te doen in diverse films. Hij hangt hele dagen in de studio rond en leert zo in korte tijd alle facetten van het vak. Zijn bolle figuur maakt Oliver Norvell (vanaf die tijd gebruikt hij de naam van zijn vader voor zijn eigen naam) als vanzelfsprekend geschikt voor het spelen van zgn. “zware jongens”: schurken en politieagenten (al dan niet komisch). In 1917 gaat hij naar New York om er te spelen in comedy’s.. Eind 1924 komt hij in contact met Hal Roach en uiteindelijk dan ook met de man met wie hij zovele successen zou boeken en die ook bij Roach speelde : Stan Laurel.
In feite was Oliver een introverte man en werd weliswaar door menigeen ‘leuk’ gevonden in de films, maar voelde zich helemaal niet ‘leuk’.
Terwijl hij zijn ‘dikzijn’ haatte, werd dit juist zijn handelsmerk als acteur, dus het was ondenkbaar er afstand van te doen; dat zou zijn carričre ruineren. Als troost ging hij meer eten en zo was de cirkel rond.
Oliver is 3 maal gehuwd geweest, maar had een hekel aan kinderen, vandaar dat hij kinderloos gebleven is.
Hij stierf op 7 augustus 1957 aan de gevolgen van een zware beroerte, die hij al maanden voor zijn dood kreeg. Hij werd begraven in North Hollywood, California.