Prins Charles
 

 
   
14 november 1948 is de geboortedag van prins Charles van Engeland, de prins van Wales.
Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor is de Britse kroonprins.


Charles is de zoon van Elizabeth II. Hij dient te worden aangesproken als His Royal Highness The Prince of Wales, of in Schotland als His Royal Highness The Prince Charles, maar wordt in de wandelgangen simpelweg 'Prince Charles' genoemd.

Charles werd geboren in Buckingham Palace, als zoon van prinses Elizabeth en prins Philip. In 1981 trouwde hij op advies van zijn oom Lord Mountbatten met de 19-jarige Diana Spencer. Het paar kreeg 2 zoons - William en Harry - maar het huwelijk liep spaak. Beide partners hadden openlijk buitenechtelijke relaties; Charles met zijn vroegere geliefde Camilla Parker Bowles. In 1996 werd het huwelijk min of meer ontbonden.
Charles viel in de jaren tachtig op door pleidooien voor een meer traditionele architectuur. Hij liet zijn ideŽn in praktijk brengen in het dorpje Poundbury in Dorset.
Na het overlijden van Diana in een auto-ongeluk in Parijs, liet Charles zich geleidelijk aan publiekelijk opmerken met Camilla Parker Bowles.  Pas in 2003 liet het Engelse Hof verstaan dat de relatie tussen Charles en Camilla officieel was.