Salvador Dali
 

 
   
De beroemde Spaanse schilder, schrijver en lid van de surrealistische beweging Salvador Dali werd geboren op 11 mei 1904, en was niet alleen een opmerkelijk schilder, maar daarnaast ook een veelzijdig kunstenaar.
Salvador Felipe y Jacinto Dalí y Domenech (zijn volledige naam) studeerde in Madrid van 1921 - 1924.  Al in die tijd was hij, waarschijnlijk om de aandacht op zich te richten, een excentriek figuur.
In 1929 ging hij naar Parijs. Daar leerde hij Pablo Picasso en André Breton kennen. In 1929 werd hij verwelkomd door Breton en sloot hij zich aan bij het surrealisme. Hij werkte er samen met o.a. de cineast Buñuel. Zijn bekendste schilderijen ontstonden in de eerstvolgende jaren (De Hardnekkigheid van de Herinnering, 1931, Brandende giraffe, 1935). Zelf heeft hij zijn schilderijen wel aangeduid als geschilderde droomfoto's, omdat de zeer realistisch geschilderde objecten vaak in geen enkel verband met elkaar lijken te staan. Ook was hij een meester in de techniek van het trompe l'oeil (gezichtsbedrog) en speelde hij op een aparte wijze met het perspectief.
In 1940 vestigde hij zich in de VS, waar hij 25 jaar zou wonen, waarna hij terugkeerde naar Spanje. In 1982 stierf zijn vrouw Gala Diakonoff, 89 jaar oud, en zijn levenslange muze.
Dali zelf overleed op 23 januari 1989 in Figueras, waar een Dalí-museum werd geopend (1974). Veel van zijn werk bevindt zich in Amerika. Ook in Nederland bevinden zich enkele belangrijke werken (Boijmans-Van Beuningen, Rotterdam).