Thomas Edison
 

 
   
Thomas Alva Edison werd geboren op 11 februari 1847 en was een Amerikaanse uitvinder en zakenman die veel uitvindingen deed, maar ook veel uitvindingen van anderen perfectioneerde.
Hij werd geboren in Milan, Ohio, en groeide op in Port Huron, Michigan. Edison is nog steeds recordhouder voor het grootste aantal patenten toegekend aan 1 persoon (meer dan 1000).
De gloeilamp en de fonograaf (1877) zijn twee van zijn bekendste uitvindingen. De gloeilamp heeft hij overigens niet zelf uitgevonden, maar wel door systematisch onderzoek verder ontwikkeld en vervolmaakt tot hij enigszins praktisch toepasbaar werd. Hij nam een patent op de gloeilamp op 27 januari 1880. Hij deed ook veel uitvindingen op het gebied van de telegrafie. In 1883 ontdekte hij het Edisoneffect, de stroomovergang in vacuŁm tussen een gloeidraad en een metaalplaat, welke ontdekking van belang was voor de ontwikkeling van de elektronenbuizen. Hij was zelf slechthorend.
Zijn grootste uitvinding was mischien wel het onderzoekslaboratorium in Menlo Park, dat hij in New Jersey liet bouwen. Dit was het eerste laboratorium dat speciaal was opgezet om nieuwe dingen te ontwikkelen en technologische vooruitgang te boeken. De meeste zaken die daar werden bedacht en ontwikkeld werden op zijn naam gepatenteerd, hoewel hij in feite wel de leiding had over het laboratorium maar lang niet alles zelf had bedacht.  Edison overleed op 18 oktober 1931.