Wernher von Braun
 

 
   

De raketdeskundige Wernher von Braun werd geboren in het Duitse Wirsitz op 23 maart 1912.
De van geboorte Duitse, later Amerikaanse raketdeskundige Wernher Magnus Maximilian Freiherr von Braun, promoveerde in 1934 te Berlijn op het proefschrift Probleme der Flüssigkeitsrakete. Von Braun speelde een leidende rol in het Duitse raketonderzoek (geconcentreerd bij het dorpje Peenemünde aan de Oostzee, 1932-1945), dat vanwege zijn militaire betekenis sterk door Hitler-Duitsland gestimuleerd werd. Onder zijn technische leiding kwam een tweetal geheime wapens, de projecten V-1 (onbemand vliegtuig met pulserende stuwstraalmotor) en V-2 (raket) tot stand.
In 1945 werd hij met 117 medewerkers overgebracht naar de Verenigde Staten om zich bezig te houden met de verdere ontwikkeling van de raketmotor ten behoeve van de ruimtevaart. Van 1945 tot 1950 was hij adviseur voor Amerikaanse proefvluchten van de V-2 in de woestijn van Nieuw-Mexico; daarna tot 1960 directeur van Redstone Arsenal in Alabama, waar hij een groot aandeel had in de ontwikkeling van langeafstandraketten en ballistische raketten met klein bereik: Honest John, Redstone, Jupiter en Jupiter-C. Met laatstgenoemde werd in 1958 de eerste kunstmatige satelliet van Amerikaanse makelij in een baan om de aarde gebracht.
In 1960 werd Redstone Arsenal een onderdeel van de NASA, het Amerikaanse bureau voor lucht- en ruimtevaart, en herdoopt in George C. Marshall Ruimtevaartcentrum. Von Braun werd directeur.
Tot zijn ontslagname bij NASA (1972) heeft hij zich vooral verdienstelijk gemaakt bij het ontwerpen van de Saturnusraketreeks ten behoeve van het Amerikaanse programma voor een vlucht naar de maan: het Apollo-project.
Von Braun overleed in Alexandria, Amerika op, 16 juni 1977.