Whoopi Goldberg
 

 
   
13 november 1949 is de geboortedag van de Amerikaanse actrice Whoopi Goldberg.
Whoopie Goldberg werd geboren in New York, als Caryn Elaine Johnson. Op acht jarige leeftijd stond ze voor het eerst op de planken en ze was lid van het New York's Kindertheater. Ze speelde onder andere mee in de Broadway musicals 'Hair' en 'Jesus Christ Superstar'. In 1974 werd haar dochter Alexandra geboren, hetzelfde jaar dat haar huwelijk eindigde in een scheiding. Daarna besloot Whoopi om het hoofdstuk New York achter zich te laten en probeerde haar geluk bij theatergezelschappen in San Diego en San Francisco. In die periode kwam zij ook voor de dag met haar 'one-man-show', waarin zij diverse typetjes en karakters in snel tempo na mekaar op de planken zette. Deze optredens waren zo succesvol dat ze uitmondden in een Europese tournee. Whoopi werd een geliefd 'performer' in (alweer) New York, waar Mike Nichols haar show verwerkte in een televisie serie. Dit bleef niet onopgemerkt ....
Steven Spielberg bood haar een rol aan in de film 'The Color Purple'.
In principe begon haar echte carriere in 1985 met de rol als Celie in deze film. 'The Color Purple' was gebaseerd op het boek van Alice Walker. Whoopi kreeg een Oscar nominatie voor haar optreden. Voor haar rol in 'Ghost' (1990) won ze een Oscar. In 1986 huwde ze de Nederlandse cameraman David Edgar, maar dat huwelijk hield niet lang stand. Ondertussen maakte zij in Hollywood de één na de andere komische thriller. Pas in het filmdrama 'Clara's Heart' kon zij nog eens haar echte acteertalent bewijzen.
In 1994 was zij te zien als Guinen in de film 'Star Trek Generations', en daarna nog in verschillende afleveringen van 'Star Trek, The Next Generation'.