Boudewijn
de Groot

 

 
   


 


Boudewijn de Groot is geboren op 20 mei 1944 even buiten het toenmalige Batavia in Nederlands Indië. Kort na de oorlog keert de familie De Groot terug naar Nederland en vestigt zich in Heemstede. Op het Cornhert Lyceum in Haarlem ontmoet Boudewijn Lennaert Nijgh, waarmee hij later het onverbrekelijk tandem van componist en tekstschrijver lijkt te vormen.
Zijn eerste single "Strand" werd opgenomen in 1964.
Een studie aan de Filmacademie in Amsterdam is de logische volgende stap door de immer opborrelende artistieke drang van Boudewijn. Het diploma echter, is geen garantie voor werk in zijn geliefde vakgebied
Op aanraden van nieuwslezer Ed Lautenslager maakt Boudewijn een demo-tape, welke door zijn toedoen in 1964 terecht komt bij Phonogram. In 1965 wordt Boudewijn uitgeroepen tot de "populairste liedjeszanger van Nederland".
Boudewijn de Groot is vandaag de dag wellicht nog steeds Nederlands bekendste troubadour. De Groot kent vooral in de jaren '60 en '70 veel succes met nummers als ‘Welterusten Meneer De President’ en ‘Het Land Van Maas En Waal’. In de jaren '80 trok hij zich terug in een poging carrière te maken als componist van filmmuziek en als acteur. Eind jaren '90 maakt hij een geslaagde comeback. Anno 2004 vind je hem nog steeds op de planken en hij wil er nog een pak jaren bijdoen !