Nikolai
Rimski-Korsakov

 

 
   
Klik op de radio
voor een fragment 


Rimski-Korsakov, Nikolai (Andrejevitsj)
(Tichvin 1844 - Loebensk, bij Sint-Petersburg, 1908)

Russisch componist. Rimski-Korsakov was een leerling van Balakirev. Hij studeerde muziek tijdens zijn opleiding tot marineofficier, voor welk beroep zijn welgestelde ouders hem bestemd hadden. De eerste symfonie ooit door een Rus geschreven, ontstond tijdens een wereldreis die hij maakte als luitenant aan boord van het oorlogsschip Almas (1862-1865). Bij terugkeer bleek deze symfonie een succes, waarop hij besloot musicus te worden. Hij had zich inmiddels aangesloten bij de vriendenkring Balakirev-Borodin-Moessorgski-Cui. De vijf componisten vormden gezamenlijk het als Het Machtige Hoopje bekendstaande consortium van vooruitstrevende Russische componisten.

In 1871 werd hij benoemd tot leraar compositie en instrumentatie aan het conservatorium van Sint-Petersburg. Zijn eerste opera, Het meisje uit Pskov , ging in 1873 in premiŤre. Inmiddels had hij, naast zijn leraarschap, enkele functies als dirigent te bekleden gekregen. In het buitenland begon men hem als gastdirigent te waarderen, en hij maakte verschillende uitgebreide reizen. In 1905 legde hij de meeste van zijn functies neer, om zich geheel aan het componeren te kunnen wijden. Van deze zelfgekozen retraite heeft hij helaas slechts enkele jaren kunnen genieten.

Rimski-Korsakov leidde verschillende componisten op, onder wie Glazoenov, Prokofjev en Stravinsky. Het belangrijkste van zijn werk wordt gevormd door zijn orkestwerken: symfonieŽn, symfonietta, Baba Jaga , een legende, Capriccio espagnol (1887), het beroemde Sheherazade (1888, impressies uit Duizend-en-een-nacht), symfonische gedichten en ouvertures, o.a. Het grote Russische paasfeest (1888). Verder schreef hij concerten, koorwerken, liederen, pianomuziek en enkele opera's, waaronder Mlada (1872), Sadko (1896), Mozart en Salieri (1897), De tsarenbruid (1899), De Wojwode (1903), De onzichtbare stad Kitesj (1905) en De gouden haan (1907).

Rimski-Korsakov, getrouwd met de pianiste Nadesjda Purgold, geldt als grootmeester der orkestratiekunst; veel heeft hij weliswaar te danken aan zijn grote voorganger Berlioz, maar zijn orkestbehandeling heeft een unieke eigen virtuositeit, een niet te evenaren klank- en kleurrijkheid. Evenals Berlioz schreef hij een leerboek over instrumentatiekunst.