Reinbert
de Leeuw

 

 
    Leeuw, Reinbert de

(geb. Amsterdam 1938)

Nederlands pianist, dirigent en componist. De Leeuw studeerde aan het conservatorium van de Vereniging Het Muzieklyceum te Amsterdam, waar Jaap Spaanderman zijn pianoleraar was. Compositie studeerde hij bij Kees van Baaren.

Zijn voornamelijk instrumentale muziek is geschreven in een zeer modern idioom en wordt gekenmerkt door een gereserveerdheid en stugge koelheid die bijna classicistisch aandoen. Door grote contrastrijkheid is zijn muziek zeer boeiend.

Met Misha Mengelberg, Peter Schat, Louis Andriessen en Jan Van Vlijmen componeerde hij voor het Holland Festival 1969 de politieke opera Reconstructie , op teksten van Harry Mulisch en Hugo Claus. Met dezelfde vier componisten ageerde hij fel, in daad, maar vooral in woord en geschrift, tegen het burgerlijk conservatisme dat in die tijd in grote delen van het Nederlandse muziekleven hoogtij vierde. Ook schreef hij samen met Van Vlijmen, op tekst van Mulisch, de opera Axel (1977).

In 1974 richtte hij het Schönberg Ensemble op, dat zich, met De Leeuw als dirigent, internationale bekendheid wist te verwerven. Ook dirigeert hij regelmatig andere kamermuziekensembles en de grote Nederlandse orkesten. Daarnaast was hij muzikaal leider van het jaarlijkse Tanglewood Festival for Contemporary Music in de Verenigde Staten. Reinbert de Leeuw ontving in 1992 de grootste Nederlandse muziekprijs, het 3-M laureaat. In 1994 werd hem een eredoctoraat van de Universiteit Utrecht uitgereikt.