American  Blue
Gascon Hound

 

groot wildjager - eenvoudig vachtonderhoud - speurhond- goede waakhond

 
LAND VAN  HERKOMST : Amerika / Frankrijk

GESCHIEDENIS
De Gascogne hounds van Frankrijk - zeer groot, goede stem en een koude speurneus - verzamelden ontelbare jagers als fans. Deze jagers, die de voorkeur gaven aan de blauw-getekende hounds van het Old Line geslacht; hebben met deze traditie gebroken om de Big n' Blue (want zo wordt hij ook genoemd) te ondersteunen. 'Bluetick Bill' Harshman is verantwoordelijk voor de bijnaam van dit ras. De uitmuntende beheersing bij deze hond van het koude spoor werd vooral gebruikt bij het jagen op groot wild, van vos tot bergleeuw en ieder ander noodlottig schepsel daar tussenin.

IDEALE RASKENMERKEN
Dit is een extreem zware, hound-achtige hond, met een zware stem. De Big 'n Blue wordt tot zo'n 81 cm groot en weegt ongeveer een vijftig kg. Het ras is zwaar getekend; de bontkleuring  en tekening op zijn gewoonlijk goed-gespikkelde vacht geven hem een grijsachtige verschijning. De kleur, die wel belangrijk is voor het uiterlijk van dit dier, be´nvloedt de jachtprestatie van deze jager niet.
AARD
De Blue Gascon is niet echt geschikt voor iedereen of voor elke jager. Het is een zeer kundige hound, die gespecialiseerde vaardigheden bezit. Zijn verlangen om te jagen kan niet (en mag niet) beteugeld worden. Hij gedraagt zich buitengewoon dapper bij de mensen en in het gezelschap van vrienden is hij zeer meegaand en vertrouwelijk, maar tegenover vreemden gedraagt hij zich afstandelijk.

 

naar hondenrassen >>