American Hairless
TerriŽr

 

ideale huishond - heeft veel beweging nodig - ratterriŽr - speciale huidverzorging nodig

 

LAND VAN HERKOMST : Louisiana / Amerika

GESCHIEDENIS
In het jaar 1972 vond er een merkwaardige gebeurtenis plaats : in een nest van middelgrote Rat TerriŽrs werd een naakt teefje geboren. Dit dier werd het volprezen huisdier van Willie en Edwin Scott uit Louisiana, Amerika.  Zij begonnen met dit dier te fokken en produceerden nog een paar haarloze exemplaren, een reutje en een teefje. Die werden gebruikt om het ras te stabiliseren.
De familie Scott heeft jarenlang samengewerkt met genetici en dierenartsen om het ras te perfectioneren, en ze hebben hem ook de passende naam 'American Hairless TerriŽr' gegeven. Het zijn beslist geen gedrochten. Ze verschillen aanzienlijk van de Haarloze Honden uit AziŽ en Afrika. Om de American Hairless als ras te behouden is het niet nodig om behaarde honden in het fokprogramma op te nemen. Het gen dat de naaktheid veroorzaakt is namelijk niet semi-letaal dominant maar autosoom recessief. Verder missen ook de honden de voorkiezen niet. Bovendien hebben ze geen last van fokproblemen die vaak bij andere haarloze rassen optreden. Daarom is het haarloze ras dat de Scotts hebben ontwikkeld werkelijk opzienbarend en uniek in de hondenwereld.

IDEALE RASKENMERKEN
Hij stamt direct af van de middelgrote Rat TerriŽrs en zijn bouw is identiek aan die van zijn voorouders. De American Hairless is goed gespierd. Hij heeft een diepe borst, sterke schouders, een stevige nek en krachtige benen. Wanneer de hond alert is staan zijn oren omhoog. Het is gebruikelijk dat zijn staart gecoupeerd is. Schofthoogte : 23 tot 36 cm en gewicht : 3 tot 6,5 kg. Hij heeft geen vacht, want hij is immers 'hairless'. De kleur van de huid kan roze zijn met grijze, zwarte, goudkleurige of rode vlekken.
AARD
De honden hebben duidelijk het karakter van een TerriŽr, maar het zijn natuurlijk geen echte TerriŽrs. Het ras heeft veel plezier in uitdagende spelletjes en houdt van ravotten in de natuur, maar men kan het dier beter niet als rattenvanger gebruiken. Hij heeft namelijk niet de beschermende vacht en is daardoor zeer kwetsbaar.

 

naar hondenrassen >>