Armant

 

kuddedrijver en bewaker van schapen - veel beweging nodig - bestand tegen alle weerstypen

 
LAND VAN HERKOMST : Egypte

GESCHIEDENIS
De Armant (Herdershond van Ermente, Chien de Berger Egyptien, Egyptische Herdershond), die een echte Egyptenaar is, werd genoemd naar zijn geboorteplaats, een dorpje in Egypte. Het ras ontstond tijdens de invasie van Napoleon in Egypte. Het Franse leger bezat dergelijke honden om het meegebrachte vee en de voorraden te bewaken. Sommige van deze honden werden achtergelaten, andere bleven uit zichzelf achter, en weer andere werden gestolen. Deze Franse honden paarden met de plaatselijke Egyptische honden en zo ontstond de Armant. Hoeveel er tegenwoordig bestaan is niet duidelijk.

IDEALE RASKENMERKEN
De Armant wordt tegenwoordig als waakhond, herdershond en bij gelegenheid als jachthond gebruikt. Hoewel ze niet meer door de FCI worden erkend, kunnen deze honden nog in hun geboorteland Egypte gevonden worden. Ze zijn goede werkers, maar de onrustige samenleving in Egypte is de voortzetting van het ras zeker niet ten goede gekomen.
AARD
De Armant is een flinke portie hond, verpakt in een frame dat 56 cm groot wordt en 22,5 tot 27,5 kg weegt. Hij heeft een  flinke, rechte rug en een op)getrokken buik. Hierdoor ziet hij er krachtig en levendig uit. Deze hond wordt beschermd door een lange wollige, soms ruige, ruwe vacht die zijn mogelijkheden en weerstand alleen maar verhogen. De kleur is gewoonlijk effen grijs, hoewel zwart, zwart met tan, en eventueel een witte tekening ook voorkomen. Andere onderscheidende kenmerken variŽren van hond tot hond, zoals de oren, die hangend of staand zijn, en de staart die lang is en een krul in de vorm van een herdersstaf heeft, of gecoupeerd is.

 

naar hondenrassen >>