Belgische Kortharige
Pointer

 

jachthond - zeldzaam ras - staande hond - eenvoudig vachtonderhoud

 
LAND VAN HERKOMST : BelgiŽ

GESCHIEDENIS
Zijn kenmerkende kleur is waarschijnlijk het resultaat van de kruising tussen de Grand Bleu de Gascogne en de Old Danish Pointer. Deze Belgische Kortharige Pointer of Braque Belge werd selectief gefokt voor het jagen op Belgisch terrein, een taak die meer kracht dan snelheid vereist. Met de afname van prooi en de toevloed van Duitse en Franse pointers op dit jachtterrein raakt de Braque Belge uit de gunst van zijn geboorteland. Het is niet zeker of er nog rechtstreekse nakomelingen van dit ras in leven zijn.

IDEALE RASKENMERKEN
Deze redelijk grote en sterke pointer lijkt op de Franse brakken waarmee hij nauw verwant is. Hij verschilt van hen vooral in kleur : een zwaar getekend wit (lijkt leikleurig grijs te zijn) met verschillende bruine plekken. Hij is ook iets zwaarder gebouwd dan de typische lichtere Franse pointers. De schofthoogte bedraagt zo'n 61 tot 66 cm met een gewicht van ongeveer 25 kg. Het hoofd is vrij breed en heeft een onduidelijke stop. De oren zijn klein en de staart is gewoonlijk gecoupeerd. De benen zijn vrij lang en meer op kracht gebouwd dan op snelheid. Het totale beeld is dat van een scherpzinnige hond met goed gerichte kracht en goede jachtkwaliteiten.
AARD
Deze hond is bedachtzaam, makkelijk te trainen en een geboren jager. Wat de Belgische Kortharige Pointer in snelheid tekort kwam, maakte hij goed met kracht en intelligentie.

 

naar hondenrassen >>