Afghaanse Windhond

 

zichthond - jager op groot wild - veel beweging nodig - speciale huidverzorging nodig

 


LAND VAN HERKOMST : Afghanistan / Engeland

GESCHIEDENIS

Laat u door zijn elegante uiterlijk niet in de war brengen. Onder zijn overvloedige vacht schuilt een Oosterse windhond met veel kracht en snelheid en een ongetemd, fier karakter. Ooit jaagde hij samen met valken. Zelfs sneeuwluipaarden en wolven behoorden tot de prooi. In de 19de eeuw brachten Britse officieren deze hond mee naar Engeland. Sommige waren typische berg-windhonden; latere importen waren vaak eleganter. Daardoor ontstond er onenigheid over het ideale type. Als u zijn onafhankelijk karakter weet te waarderen en veel zorg besteedt aan zijn fijne, overvloedige vacht, heeft u aan hem een liefdevolle huishond.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte: reuen 68 tot 74 cm, teven 63 tot 69 cm. Uiterlijk: lang, elegant lichaam; vloeiend, veerkrachtig gangwerk. Vacht en kleur: lang, zijdeachtig, dicht; lang haar op oren, voeten en schouders, op het hoofd een duidelijke kuif; kort haar op rug en zadel. Alle kleuren zijn erkend. Hoofd: lange schedel, niet te smal, snuit lang en krachtig; amandelvormige ogen; lange hangoren. Staart: lang, laag aangezet, met een ring aan het eind; spaarzaam bevederd.
VACHT : lang zijdehaar met meegroeiende ondervacht; m.a.w. de dekharen zijn lang en zijdeachtig. De wolharen zijn samengevoegd met de dekharen en groeien mee. Het dekhaar is iets minder goed ontwikkeld en de wolharen juist zeer goed, zodat de haren op elkaar lijken.
VERHARING : moza´ekverharing. DAGELIJKSE BEHANDELING : kammen met een grove kam en borstelen met een varkensharen borstel. Wel voorzichtig, want deze haren zijn erg kwetsbaar en breken vlug af. GROTE BEHANDELING : de vacht wordt volledig uitgekamd. Daarna wordt de hond gewassen met een zachte shampoo en krijgt de vacht graag een behandeling met een goede balsem. Ogen en oren reinigen, het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen, voetjes rondzetten, wassen en drogen. 
VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT
: veel kam- en borstelwerk voor dit soort vacht, maar geen los haar in huis.
AARD : terughoudend, waardig, intelligent, onafhankelijk, trouw, lief voor kinderen, maar kan opvliegend zijn.
BEWEGING : de Afghaanse Windhond heeft extreem veel beweging nodig. Zij hebben een tomeloze energie die ze kwijt moeten raken.
OPVOEDING : Afghaanse Windhonden zijn geen honden voor onervaren mensen. Door hun onafhankelijk karakter zijn deze honden moeilijk op te voeden en ze zullen nooit perfect luisteren. 
Afghaanse Windhonden reageren averechts, wanneer u probeert met slaan en schreeuwen hun respect af te dwingen.
 

naar hondenrassen >>